Vampyrhjorten och dess huggtänder

Vattenrådjuret är ett gulligt, litet och mjukt rådjur som lever i Kina och Korea. De ser lite ut som de rådjur som finns här, fast mycket mindre. Men låt dig inte luras! Vattenrådjuret har faktiskt huggtänder eller betar som kan bli upp emot 8 centimeter långa! Därför kallas det ibland för ”vampyrhjort”. Men vattenrådjuret är inte så farligt egentligen. Det använder mest betarna för att slåss med andra vattenrådjur. Något som gör rådjuret ännu ovanligare är att det kan flytta på sina betar. När det äter kan det dra tillbaka dem och när det slåss kan det dra fram dem....

10216
10216

chinese-water-deer

Vattenrådjuret är ett gulligt, litet och mjukt rådjur som lever i Kina och Korea. De ser lite ut som de rådjur som finns här, fast mycket mindre.

Men låt dig inte luras! Vattenrådjuret har faktiskt huggtänder eller betar som kan bli upp emot 8 centimeter långa! Därför kallas det ibland för ”vampyrhjort”.

Men vattenrådjuret är inte så farligt egentligen. Det använder mest betarna för att slåss med andra vattenrådjur. Något som gör rådjuret ännu ovanligare är att det kan flytta på sina betar. När det äter kan det dra tillbaka dem och när det slåss kan det dra fram dem. Men som sagt så är vattenrådjuret väldigt litet. Det kan bara bli mellan 45 och 55 centimeter högt.

Text: Sara Skarp