Vad är positiv hundträning?

Tanken är att belöna hunden för det beteende man vill att hunden ska göra. För att få hunden att göra rätt beteende behöver man tänka på flera saker till exempel: Var tränar man någonstans? När man lär in nya moment är det bra att välja en plats där hunden är van att vara och som är så störningsfri som möjligt. Jag tränar ofta inomhus. Vad kan hunden sedan tidigare? Börja med att repetera det hunden kan sedan tidigare. Ett exempel: Du vill att hunden ska ligga ner men också lägga ner sitt huvud i golvet/marken. Börja då med att belöna...

10006
10006

Tanken är att belöna hunden för det beteende man vill att hunden ska göra. För att få hunden att göra rätt beteende behöver man tänka på flera saker till exempel:

Var tränar man någonstans? När man lär in nya moment är det bra att välja en plats där hunden är van att vara och som är så störningsfri som möjligt. Jag tränar ofta inomhus.

Vad kan hunden sedan tidigare? Börja med att repetera det hunden kan sedan tidigare. Ett exempel: Du vill att hunden ska ligga ner men också lägga ner sitt huvud i golvet/marken. Börja då med att belöna när hunden lägger sig ner även om den inte har huvudet i golvet/marken.

När belönar du hunden? Det är viktigt att belöna hunden i det ögonblick som hunden gör det som du vill. Då kan det vara bra att använda en klicker (se nedan) för att markera just det beteendet som man vill att hunden ska göra. T ex klicka i det ögonblick som hunden lägger ner sitt huvud på  golvet/marken.

Med vad belönar du? Vad tycker din hund om? Har den något favoritgodis eller leksak? Även om du har en matglad hund så är det bra att ha något extragott vid inlärning. För hur kul är det att bara få enkronor i veckopeng ellermånadspeng när du kan få hundralappar eller kanske till om med tusenlappar istället?

Hur ofta belönar du? När man lär in hunden nya saker är det viktigt att hunden får belöning ofta. Har man klickat ska hunden alltid få en belöning, annars så lurar man hunden.

Var belönar du? Om du till exempel vill att hunden ska lägga ner huvudet mellan sina framben så belöna den liggande hunden mellan hundens framben med godiset så långt ner i golvet/backen som möjligt.

 Hur länge tränar man? Träna korta pass. Ett tips är att lägga fram två högar med 5 godisbitar i varje. Efter att första högen är slut så tar man en kort paus. Däremot kan du träna många korta pass per dag!

Om hunden gör fel? Om hunden gör fel en gång strunta i det, gör hunden fel två gånger på rad. Stanna upp och fundera på vad du kan göra annorlunda för att hunden ska lyckas. Att bli arg på hunden leder inte till att hunden gör rätt nästa gång – det skapar bara en osäker hund som inte tycker om att träna.

Klicker

Varför använda klicker? Klicker ger ett klickljud när man trycker på den. Fördelar är att klickljudet är inlärt med att det ALLTID följs av en belöning. Hunden hör klickljudet och det blir tydligare för hunden att just NU gjorde jag rätt och kommer att bli belönad. Klickljudet låter alltid på samma sätt för hunden och blir något som hunden tycker om att höra då den belönas efter ljudet.

Det finns olika sorters klicker. Se bild. Av dessa två har den med en knapp ovanpå ett lägre klickljud.

Lär in klickljudet

Förse dig med något hundgodis hunden verkligen gillar.  Klicka och ge hunden godis direkt. Säg ingenting. Klicka bara och ge hunden godis. Hunden behöver inte göra något utan ska bara börja förstå att detta klickljud betyder godis. Gör detta i följd ca 10 gånger. Ta en kort paus och gör om det 10 gånger. När du tror att hunden börjat förstå vad klickljudet betyder så väntar du tills hunden tittar på något annat och då klickar du för att se om hunden förstått klickljudet. Vänder hunden uppmärksamheten till dig så ger du den belöning och nu kan du börja använda klicker i din hundträning. Får du ingen reaktion så fortsätter du att träna in klickljudet ev. kan du behöva använda ett ännu godare godis?

Köttbulleleken

Denna övning går att göra både inne och ute. Ha hunden utom synhåll och lägg ut flera köttbullar på en golvet/marken. Det är viktigt att du ser alla köttbullar och att hunden kan hitta dem lätt.  Hämta hunden och låt hunden gå fram och äta upp köttbullarna. När hunden kommer fram till en köttbulle så klickar du.

Nudda handen

Detta är en targetövning. Target betyder mål. I denna övning vill man få hunden att dutta med sin nos på din handflata. Du använder ena handen som du vill att hunden ska dutta på och den andra både klickar du med och ger godis med. När du visar din handflata så klicka direkt om hunden tittar mot handen. Skulle hunden inte visa något intresse för handen kan du ha hålla i en godis så att handen får lite godislukt för att väcka hundens intresse. Du ska inte ha godis i ”targethanden” när du gör övningen. I början räcker det med att hunden bara tittar på handen för att du ska klicka. Mellan klicken tar du undan ”targethanden”. När hunden visat intresse för handen så klickar du varje gång hunden tar sin nos närmare handen för att slutligen nudda handen. När hunden sätter sin nos mot handen så överös hunden med beröm och godis.

När hunden förstått detta så är det lättare att få hunden att nudda andra föremål ex ett lock eller en post-it lapp. Vilket kan vara användbart till exempel om du vill lära hunden att stänga en låda

Boktips:

Klick & trick av Deborah Jones

 

Text: Monica Broman

www.nyttohunden.se