Underbara kaniner

  Kaniner är ett av de vanligaste familjedjuren, och kanske det mest missförstådda. De flesta höjer fortfarande inte på ögonbrynen inför en ensam kanin i en bur på en halv kvadratmeter, medan alla inser hur illa det skulle vara om en katt eller hund levde på det sättet. Att ha ett gäng kaniner i trädgården är fantastiskt. Att ge dem en bra miljö och ta del av deras rika sociala liv är inspirerande och roligt. Även den mest deprimerade burkanin kan blomma ut till en levnadsglad och sprallig utekanin. Det är underbart att vara med om. Jag vill uppmana alla...

11909
11909

 

Kaniner är ett av de vanligaste familjedjuren, och kanske det mest missförstådda. De flesta höjer fortfarande inte på ögonbrynen inför en ensam kanin i en bur på en halv kvadratmeter, medan alla inser hur illa det skulle vara om en katt eller hund levde på det sättet.

Att ha ett gäng kaniner i trädgården är fantastiskt. Att ge dem en bra miljö och ta del av deras rika sociala liv är inspirerande och roligt. Även den mest deprimerade burkanin kan blomma ut till en levnadsglad och sprallig utekanin. Det är underbart att vara med om. Jag vill uppmana alla som har en plätt över i trädgården att hägna in den och ge några kaniner ett värdigt liv. Den som väl har testat att ha kaniner på det här sättet kan inte tänka sig att ha dem på något annat sätt.

Kaningruppen

Kaniners sociala liv är minst lika invecklat som vårt – de blir osams, de slåss, de blir vänner igen. Kaniner som trivs ihop brukar ligga tätt tillsammans och de putsar gärna varandras pannor och öron. Två kaniner är i minsta laget, ska det bli en ordentlig flock med sociala relationer som liknar dem som vilda kaniner har så är fyra-fem djur bättre, och tio eller femton kaniner är inte heller för många så länge det finns tillräckligt med skyddade viloplatser.

När kaniner ska lära känna varandra är det bäst om de först får träffas i en miljö som är ny för dem. Det bästa är att bygga din hage, och sedan skaffa de kaniner du tänker ha, alla på en gång. I verkligheten blir det inte alltid så. Då kan man försöka skapa en ny miljö utanför hagen, eller stänga av en del av hagen under några dagar eller veckor innan sammanförandet och byta ut inredningen där. När främmande kaniner sätts ihop blir det inte sällan slagsmål. Det kan se allvarligt ut när pälstussarna flyger, men för det mesta klarar de sig oskadda. Det är oerhört viktigt att kaninerna har gott om plats när de sätts ihop, så att de kan fly undan och inte kan trängas in i ett hörn av en bråkstake. Låt dem hållas även om det ser hemskt ut, om du tar isär dem börjar de om från början nästa gång de ses. Och håll hoppet uppe, det blir nästan alltid kärlek även om det börjar med bråk.

Okastrerade hanar är svåra att ha tillsammans utan slagsmål. När de väl är kastrerade är oftast hanarna de lugnaste och snällaste individerna i flocken. I undantagsfall kan dock en hane behålla sitt hanbeteende även efter kastrering, och då kan det bli problem om han ska bo med andra hanar. Tillsammans med honor är det sällan något problem.

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller kaniners sociala liv är att de behöver ett. Det finns inga ensamvargar bland kaniner, inte ens bland de som suttit själva i flera år och som kan ha svårt att umgås med andra kaniner när de väl träffar dem. Med lite tid kommer kaninspråket fram. Det är aldrig tillräckligt med sällskap av människor eller av andra djur, som marsvin. Kaniner ska leva med andra kaniner, annars är det inget liv.

Kaninmat
Även om kaniner inte är gnagare så har de ett stort behov av att gnaga och använda sina tänder, som växer hela tiden. Grenar, gräs och hö är livsviktigt för att hålla tänderna i form.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaniners matsmältningssystem är anpassat för att de ska äta så gott som hela tiden. Att få mat serverad i portionsform är inte alls bra för dem. Hö eller gräs ska finnas hela tiden men bytas ofta så det alltid är intressant. Tillskottsmat i form av grönsaker, frukt och pellets ska ges i små mängder, utspritt över dygnet. Kaniner dricker ganska mycket och vattnet ska serveras i skål, inte i flaska, för att de ska kunna dricka på ett naturligt sätt.

 Vill du veta mer om hur du kan bygga en hage så läs här!

Text av Lena Lindström, Etolog