Under ytan

I jättemånga hem finns det akvarier med färgglada fiskar. Men var kommer fiskarna egentligen ifrån? De är väl inte födda för att bo i akvarium? Vi har tagit reda på mer om några fiskar som är vanliga att se i akvarier men som egentligen borde bo någon helt annanstans.

3884
3884

Texten "minifokus: under ytan". I bakgrunden finns en illustration med vågor och luftbubblor som bubblar upp mot ytan

 

Foto: Mostphotos

Clownfisk

Clownfiskarna blev världskända när filmen Hitta Nemo kom. De lever i korallrev i västra Stilla havet. De flesta blir omkring 10 centimeter långa och de är mycket färgglada. Clownfiskar lever nära anemoner, det är därför de ibland kallas anemonfiskar. En havsanemon är ett koralldjur som har giftiga tentakler som de kan fånga byten med. Men clownfiskarna har ett speciellt slemlager som skyddar dem från giftet, därför kan de lägga sina ägg i eller nära anemoner. Som tack får anemonerna matrester från clownfiskarna. Ett bra utbyte, tycker både fiskarna och anemonerna.

clownfisk-(1) clownfisk-(2) clownfisk-(3)

Guppy

Guppyn är egentligen en väldigt tålig art, men på grund av människans avel på dem så är de lite känsligare idag. Människan har infört guppyn till alla kontinenter utom till Antarktis. Men guppyn upptäcktes första gången år 1856 i Venezuela. Det kan se ut som att guppyn föder levande ungar, men i själva verket så kläcks äggen inne i honan direkt före födseln.

Guppy är en fisk som lever i stim med flera andra fiskar. Då kanske många tror att de inte känner igen varandra, men faktiskt är det så att en guppy kan känna igen 40 andra guppyer på bara utseende. De vet också vilka i gruppen som är bra på att samarbeta och vilka de inte ska lita på. Många fiskar samarbetar för att skydda flocken. Guppyn föredrar att samarbeta med en kompis som de känner, de vägrar att samarbeta med någon som övergivit dem tidigare.

guppy-(2) guppy-(1)

Tetra

Fisken tetra kommer i massa olika arter. I Afrika finns det över 200 arter av tetror. Det sägs att det är en mycket gammal grupp fiskar som utvecklades för över 80 miljoner år sedan. På den tiden satt Sydamerika och Afrika ihop med varandra. Vilda tetror kan du fortfarande hitta i de världsdelarna. De har ofta en väldigt bra hörsel och lever i stim om minst tio fiskar i varje. Vissa av tetrorna är färgglada och blänkande, till exempel neontetran, som är hälften röd på underkroppen och silvrig så det ser ut som den blänker.

En annan spännande grej är att tetrorna har tänder. Hos vissa arter är de väldigt små medan andra har fått riktigt stora tänder, så att de knappt kan stänga munnen. Det är såklart pirayorna vi menar, en rovfisk som är nära släkt med tetrorna.

tetra