Tjenixen Hönrietta!

Turen har kommit till Djurens Rätts tredje maskot – hönan Hönrietta! Hon har kampanjat för Djurens Rätt på många olika platser i landet – mest för hennes släktingar hönorna och för alla barnen, kycklingarna. Varför behövs det kampanjer för hönorna? – Många av mina hönsvänner har det inte så bra. I Sverige finns det 7 miljoner hönor som lever i det som kallas äggproduktion. En miljon av dem sitter i små burar där de knappt kan röra sig. Tänk själv om du inte hade kunnat sträcka ut armarna för att du satt i en så liten bur. Det är människan...

2120
2120

Turen har kommit till Djurens Rätts tredje maskot – hönan Hönrietta! Hon har kampanjat för Djurens Rätt på många olika platser i landet – mest för hennes släktingar hönorna och för alla barnen, kycklingarna.16

Varför behövs det kampanjer för hönorna?

– Många av mina hönsvänner har det inte så bra. I Sverige finns det 7 miljoner hönor som lever i det som kallas äggproduktion. En miljon av dem sitter i små burar där de knappt kan röra sig. Tänk själv om du inte hade kunnat sträcka ut armarna för att du satt i en så liten bur. Det är människan som gör så mot hönorna för att de ska kunna äta deras ägg. Jag tycker att det är bättre att människan bakar sina kakor utan ägg, så slipper hönorna burarna!

Oj, du kan mycket om hur djuren har det!

– Ja, jag har fått lära mig väldigt mycket genom att jobba med Djurens Rätt. Jag är ganska bra på att lära mig nya saker. Men jag blir så himla ledsen när jag tänker på hur mina vänner har det och jag vill så gärna hjälpa dem att få det bättre.

Vad kan man göra för att hjälpa hönorna?

– Det bästa är ju att inte äta ägg. På Djurens Rätts blogg finns massor av recept som du kan laga utan att använda ägg: klicka här så kommer du till recepten. Till exempel såna här goda blåbärsmuffins kan man baka, helt utan ägg.

http://www.vegokoll.se/sites/default/files/recept/4800059.jpg

– Men man kan göra mycket annat också. Till exempel kan man uppmana ICA-butiken där man bor att sluta sälja ägg som kommer från hönor som suttit i burar. Det är väldigt många butiker som lyssnar på de som handlar. Man kan också skicka ett mejl till den som är chef över ICA, så kan den personen bestämma att alla butiker ska sluta sälja burägg. Skicka ett mejl genom att klicka här.

Vad tycker du om att göra när du inte jobbar för djuren?

– Oj, det blir inte så mycket tid över. Men jag tycker om att vara ute och sandbada. Och att äta! Jag älskar mat! Favoriterna är majs och russin.

Vad tycker du inte om att göra?

– Vara ensam! Det är det värsta som finns. Jag tycker om att träffa kompisar, både människor och djur. Här får ni se en bild på en ny kompis jag fick på Djurens Rätts sommarturné förra året. High Five, sa vi!

2

Förra sommaren var jag mycket nere i Skåne och de filmade mig en massa. Här ser ni hur jag dansar omkring på gator och torg, allt för djuren!

Kolla vad som hände mig förra året i Visby, jag svansattackerades! Så får man absolut inte göra på en höna, det gör ju ont! Tur att jag är en tuffing och spände ögonen i den som gjorde det. Han vågar nog inte göra om det.