Tjädern – En skogsfågel

Tjädern är en slags skogshöna. Den är stor, faktiskt den största vilda hönsfågeln i Sverige. Den finns lite här och var i hela Sverige. Tjädern trivs bäst i riktigt gamla skogar som är minst 90 år. Tjädertuppen och tjäderhönan skiljer sig mycket åt i utseendet. Tuppen är mest svart och har ett blågrönt skimrande bröst. Ovanför ögonen har den ett rött fält. Tuppen blir mycket större än den brunspräckliga hönan som har rödbrunt bröst. Tjädern gillar att äta olika växtdelar, som knoppar, späda blad, säd, frön och bär, men den äter också insekter, larver och maskar. Ungarna matas ofta med...

8716
8716

dreamstime_m_25648455

Tjädern är en slags skogshöna. Den är stor, faktiskt den största vilda hönsfågeln i Sverige. Den finns lite här och var i hela Sverige. Tjädern trivs bäst i riktigt gamla skogar som är minst 90 år. Tjädertuppen och tjäderhönan skiljer sig mycket åt i utseendet. Tuppen är mest svart och har ett blågrönt skimrande bröst. Ovanför ögonen har den ett rött fält. Tuppen blir mycket större än den brunspräckliga hönan som har rödbrunt bröst.

Tjädern gillar att äta olika växtdelar, som knoppar, späda blad, säd, frön och bär, men den äter också insekter, larver och maskar. Ungarna matas ofta med insekter. Under vintern äter de mest tallbarr. För att barren skall sönderdelas ordentligt i magen så sväljer tjädern även småstenar. Tjädern äter blåbär med och då snackar vi inte bara bären utan hela blåbärsriset!

En tjäder kan bli ungefär 10 år men tyvärr är det inte vanligt eftersom många tjädrar blir tagna av rovdjur.

På dagarna knallar den mest runt och letar efter god mat men på natten sover den uppe i ett träd precis som andra hönsfåglar!