Therese Lindgren – youtubestjärnan som vill rädda djuren

Therese Lindgren är Sveriges största youtuber med över 300 000 som följer hennes kanal. En youtuber är en person som lägger upp klipp på sidan youtube, där människor kan titta på dem och följa personen. Therese är en stor djurvän och försöker sprida information om hur man kan göra djurvänliga val till sina följare.

7846
7846

YouTubestjärnan Therese Lindgren tittar in i kameran och gör ett peace tecken

Men det var inte självklart från början att det skulle bli just videos. Therese berättar för Rädda Djuren-klubben att hon egentligen hade planerat att starta en blogg och att hon då även ville ha med videos i den. Hon startade därför en youtubekanal i slutet av 2013 och märkte att det var mer hennes grej att göra filmer än att uttrycka sig i skrift eller ta fina bilder. Nu år 2016 har hon över hundra miljoner visningar på sina videos. Vi frågar Therese varför hon tror att det gått så bra för hennes videobloggande.

– Jag tror att det är för att jag är en helt vanlig tjej med samma motgångar i livet som alla andra, jag tror att de som följer mig kan relatera till mina kärleksproblem, till min ångest och kanske mitt engagemang för djur.

Dessutom tror hon att folk gillar att följa henne för att hon uppdaterar ofta, det kommer en ny video nästan varje dag. Therese berättar hur hon alltid har tyckt om djur, men att hennes riktiga engagemang för djurs rättigheter väcktes när hon fyllt tjugo år.

– Idag är jag stolt medlem i Djurens Rätt och försöker sprida kunskap kring djurrättigheter i den mån jag kan via min Youtube-kanal.

Tillsammans med sina följare har Therese som mål att samla in 50 000 kronor till Djurens Rätt under 2016. Förra året köpte hon dessutom 100 medlemskap i Rädda Djuren-klubben som lottades ut.

– Jag tycker att Rädda Djuren-klubben är världens finaste klubb för unga och jag vill att fler ska få reda på att klubben finns. Jag har så många följare som brinner lika mycket för djur som jag, och tillsammans kan vi göra stor skillnad, det är riktigt häftigt!

Ibland kanske det ändå kan kännas tufft att ensam försöka förändra djurens situation, när det är så mycket som behöver göras. Då brukar Therese tänka att ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

– Även om jag kanske inte förbättrar situationen för alla världens djur har jag definitivt förändrat livet för ett par, och då är allt värt det!

Läsarfrågor!

Inför vår intervju med Therese Lindgren bad vi er skicka in frågor som ni ville vi att vi skulle ställa. Här kommer svaren!

Hur och varför valde du att bli vegan? Hur kom du att tänka på det?

Jag snubblade över otäcka videos på Youtube där jag fick se hur verkligheten på svenska bondgårdar faktiskt ser ut, och det jag såg i dessa videos gjorde mig så fruktansvärt ledsen. Jag kände direkt att den där industrin är inte någonting jag vill ge mina pengar till.

Har du något favoritdjur, vilket och varför?

Jag tycker inte att man ska tvinga ett djur att leva sitt liv i fångenskap, så jag har inget ”favoritdjur” som jag skulle vilja äga och ha som husdjur, men däremot tycker jag att många djur är supercoola att titta på! Typ valar som är så galet stora, giraffer som har så lång hals, älgar som är som stora hästar som bara går omkring i våra skogar, och alla underskattade bin som den här planeten faktiskt inte skulle kunna klara oss utan.

Vill du att alla på jorden ska bli veganer?

Jag vill att alla ska vara snälla mot djuren som faktiskt inte kan tala för sig själva, inte hålla dem instängda i burar, inte ta deras barn ifrån dem, inte utnyttja dem. Idag är det enda alternativet att vara vegan om man vill vara snäll mot djur.

Är det svårt att ställa om till vegansk kost?

Både ja och nej, det finns supermycket bra veganska alternativ till icke-vegansk mat – det finns veganska ”köttbullar”, vegansk mjölk, vegansk ost, osv. Men man behöver läsa på lite, och det tar en del tid. Men för min del gör det ingenting, för jag tycker att det är så himla intressant och för mig är det viktigt att leva ett så djurvänligt liv jag kan.

Hur reagerar folk när du säger att du äter vego?

När jag berättar att jag äter veganskt brukar folk bli supernyfikna och fråga varför, om det är svårt och vad man äter när man utesluter kött och mejeriprodukter. Jag har aldrig varit med om att någon reagerat negativt, utan bara intresserat!

Vilken är din veganska favoriträtt?

Just nu potatis-och purjolökssoppa! Det är JÄTTEENKELT att göra, går snabbt, är billigt och blir SÅ HIMLA GOTT! Fräs två potatisar, en vitlöksklyfta och en halv purjolök, tillsätt grönsaksbuljong och låt sjuda i 30 minuter, sedan tillsätter man 1,5 dl matlagningsgrädde och mixar ihop. MUMS!