Terapihunden Locka jobbar med barn

Locka jobbar som Terapihund. Strax före klockan 10 på en lördagsmorgon samlas det hundar tillsammans med hussar och mattar på Hundens Hus i Göteborg. Det ska hållas en kurs som strax ska börja. Hundarna är i olika storlekar, färger och former. Några busar och skäller. En annan tycker att det är lite läskigt och gömmer sig hos matte. Locka kommer lugnt in i lokalen och bryr sig inte om de andra utan går fint förbi. Matte Monica sätter på lite kaffe och Locka finner snart ro i ett hörn på golvet. Det hela började med att Monica såg ett tv-program...

7255
7255


Locka jobbar som Terapihund.

Strax före klockan 10 på en lördagsmorgon samlas det hundar tillsammans med hussar och mattar på Hundens Hus i Göteborg. Det ska hållas en kurs som strax ska börja. Hundarna är i olika storlekar, färger och former. Några busar och skäller. En annan tycker att det är lite läskigt och gömmer sig hos matte. Locka kommer lugnt in i lokalen och bryr sig inte om de andra utan går fint förbi. Matte Monica sätter på lite kaffe och Locka finner snart ro i ett hörn på golvet.

Det hela började med att Monica såg ett tv-program om hundar som jobbade i vården. Hon hade länge funderat på det där med att kombinera att arbeta med både hundar och människor. Monica är utbildad socionom och har jobbat med att hjälpa människor nästan hela livet. Vid sidan av har hon haft sitt stora intresse för hundar. Hon är utbildad hundinstruktör och numera även utbildad för att lära andra att träna sina hundar för arbete i vården. Det gör hon som lärare på Terapihundsutbildningen på Hundens Hus.

-Man mår bra av att umgås med djur. Vem kan vara ledsen när det kommer en glad hund?

Tiger 11 år fick följa med och träffa Locka och Monica. Han fick prova på hur det kan vara att få besök av en Terapihund. Här har han fått gömma några små gosedjur på sig. Monica höll för Lockas ögon och sedan fick Locka leta upp gosedjuren. Det kan kittlas lite!

 

Locka har genomgått hela Vårdhundsskolans utbildning och sedan även kompletterat med terapihundsutbildning för barn. Hon är en Diplomerad Terapihund. Enligt Monica älskar Locka sitt jobb. Som lön för sitt arbete får Locka hundgodis.

-För vem vill jobba utan lön!

För hundar som jobbar i vården så är det precis som för oss människor att man får vara hemma och vila om man är sjuk. För Monica är det väldigt viktigt att Locka får det hon behöver när hon är sjuk. Locka är ju inte bara hennes kollega utan också en viktig vän och hon vill ju kunna arbeta tillsammans med Locka så länge som möjligt. Locka jobbar max tre arbetspass varje dag och passen är 45 minuter långa. Innan arbetsdagen får hon en lång promenad och mellan varje pass får hon en kortare promenad och chans att sova en stund. Det är viktigt att Locka får vila ordentligt så att hon är pigg när hon ska jobba för det är mycket att tänka på. Hon måste hålla koll både på patienten och på Monica. Ibland måste Locka ha mycket tålamod och vänta en lång stund på en patient som vill ge henne godis.

Tiger får lyssna på Lockas hjärta. Det slår som det ska!

Terapihundar kan jobba med gamla personer som behöver röra på sig för att må bra. De kan också hjälpa gamla personer att minnas bättre genom olika minnesövningar. Det har visat sig att barn som behöver extra stöd för att lära sig läsa, räkna eller andra saker lär sig mycket bättre om de får jobba med en vårdutbildad hund. Det finns också något som heter Oxytocin som också kallas för må bra-hormonet. Det utsöndras i din kropp när du tar ett varmt bad, kramar någon som du tycker mycket om eller hos mammor och bebisar när man ammar. Det utsöndras också när du klappar och gosar med en hund som du tycker om och det gör att du känner dig lugn och glad. Du mår bra helt enkelt! Därför har Locka fått lära sig att gå fram till patienten och lägga huvudet i patientens knä så att patienten kan klappa henne. Patienter kan också få borsta, klappa och fixa med hunden innan eller efter promenad/träning.

 

Monica har flera borstar och massagegrejer med sig som Tiger får prova. Locka somnade för att det var så skönt.

För Monica handlar jobbet mycket om att planera alla besök. Hon har en stor väska som hon har med sig med olika leksaker, borstar, vattenskålar, hundspel och bollar. Hon väljer vilka saker som ska vara med till de olika besöken. Någon patient kanske behöver träna sina händer och då kan ett hundspel där patienten får pilla in godisbitar komma väl till pass. En annan kanske behöver träna på färger och former och då är det extra kul att be Locka att hämta den röda grejen. Det gör Locka lätt för hon kan nämligen namnet på flera olika färger och former! Hon kan även namnet på ett flertal olika leksaker.

 

Locka vet vad djuren heter. Tiger få be Locka att hämta elefanten och sedan lejonet. Locka blir jätteglad och hämtar alla djuren som Tiger vill ha!

 

Monica plockar fram sin stora väska för att visa vad hon har för saker med sig idag och då vaknar Locka till. Hon kommer direkt fram till väskan med svansen viftande och tittar på Monica. Hon får hämta några små gosedjur och verkar väldigt nöjd. Monica har ett lite större gosedjur med långa armar. Hon visar hur patienter som behöver träna armarna kan hålla i gosedjuret och Locka drar försiktigt i andra änden. När Monica säger tack släpper Locka leksaken. Efter en stund inser Locka att det inte blir mer jobb just nu och snart sover hon bredvid väskan.


Spel är roligt för både barn och hundar.

 

När man ska utbilda en Terapihund eller när man vill lära sin egen familjehund något så är det viktigt att tänka på att det ska vara roligt. För hundar som jobbar i vården är det viktigt att de tycker om att bli klappade och ompysslade av olika människor så det måsta man träna på mycket. Monica jobbar med positiv förstärkning. Det betyder att man berömmer och belönar hunden när den gör rätt och när hunden gör fel så gör man inget alls. Man säger inte nej eller skäller på hunden. Som belöning kan man använda någon rolig leksak som hunden tycker mycket om eller något extra gott godis.  Monica använder sig ofta av ett litet träningsredskap som heter klicker. Det är också viktigt att träna korta stunder för det krävs mycket energi när man ska lära sig något nytt!

Monica säger till Tiger att han ska räkna till 10 för då Locka får ta leksaken. Men Monica har lärt Locka att ta den när man säger 9 istället. Busigt va?

 

För att en hund ska trivas med sitt jobb så det viktigt att hunden är väl förberedd och att man väljer hundar som inte är rädda eller tycker att det är jobbigt. För att bli diplomerad måste hunden klara en massa olika tester som görs av hundinstruktörer. De bedömer om hunden är redo eller inte. För personer som vill jobba med sin hund i vården så tror Monica att det är viktigt att man har ett stort intresse för både människor och hundar. Att man drivs av en glädje av att få finnas för andra.

-Man blir inte rik av att jobba med hundar i vården men det är härligt!

 

Monica har massor av bollar i olika färger och former. Några är tunga och andra är lätta. Locka är duktig på att hämta dem och lämna dem till den som kastat.

 

 Tiger har gömt nallen och Locka ska leta upp den och lämna den till honom. Locka tycker verkligen om att leta efter saker så när Tiger säger leta så skyndar hon sig att sniffa i lokalen. Hon använder sin näsa för att hitta nallen.

Hon hittade den såklart! Som belöning fick hon bära på nallen. Det gillar hon extra mycket!

 

 

Locka:

Utbildning: Vårdhundskolan och Terapihundsutbildningen. Diplomerad Terapihund.

Favoritmat/godis: Färskfoder. Allt hundgodis!

Bästa med Monica: Tränar och gör roliga saker tillsammans.

Intressen: Bada! Leta efter saker och dragkamp. Vara med lill-husse.

Familjehundar: Önska, Indra och Sota.

Bästa kompisar: Hildur, Britta, Tora, Einar och Inka.

Locka tillsammans med familjen och kompisarna! Hittar du Locka? Hon är längst till vänster.

 

Monica:

Utbildning: Monica är socionom, hundinstruktör, klickerinstruktör, Terapihundsförare och Terapihundslärare.

Favoritmat: Indisk vegetarisk mat

Bästa med Locka: Att hon är glad och trygg. Att de har så roligt tillsammans. Hon är underbar!

 

Vill du veta mer om hur du lär din hund nya saker med positiva metoder så kika här!

 

 

Text: Sofia Säljö

Foto: Petri Aasma Lunis