Ta hand om ett marsvin?

  Det finns väldigt många marsvin som inte har någon som vill ta hand om dem. Det finns många djurhem som hjälper till att omplacera hemlösa marsvin till nya familjer. Leta på internet så hittar du nog något i närheten av där du bor! Marsvin blir oftast 5-7 år gamla. Ett vuxet marsvin väger mellan 800 gram till 1,5 kg. Honor brukar väga lite mindre än hanarna. Marsvin är flockdjur och de ska alltid ha minst en marsvinskompis! De räcker inte med en kanin eller ett annat djur som sällskap. Om du funderar på att ta hand om några marsvin...

24537
24537

 

Det finns väldigt många marsvin som inte har någon som vill ta hand om dem. Det finns många djurhem som hjälper till att omplacera hemlösa marsvin till nya familjer. Leta på internet så hittar du nog något i närheten av där du bor!

Marsvin blir oftast 5-7 år gamla. Ett vuxet marsvin väger mellan 800 gram till 1,5 kg. Honor brukar väga lite mindre än hanarna.

Marsvin är flockdjur och de ska alltid ha minst en marsvinskompis! De räcker inte med en kanin eller ett annat djur som sällskap.

Om du funderar på att ta hand om några marsvin så ska du först fundera över om det finns någon med allergi i familjen. De allra flesta marsvinen som får flytta från sina hem eller till och med avlivas kommer från familjer där man upptäckt allergi. Sedan är det viktigt att se till att du har tillräckligt med tid att lägga på de nya familjemedlemmarna. Det kostar inte så mycket att ha marsvin hemma om man kan köpa hö från en bonde eller annat ställe där man kan köpa större mängder. Men tyvärr blir de ju ibland sjuka och då är det viktigt att man har råd att ta dem till veterinären.

 


När ni kommer hem

När du kommit hem med de nya marsvinen så behöver de lugn och ro. Det är bra om du har fått med dig lite spån och hö från där de bodde innan. Det kan hjälpa marsvinet att känna sig lite tryggare när den känner igen lukten. De första timmarna är det bra om marsvinen får vara ifred så att de får vila och sedan kolla in sitt nya hem. När de börjar våga undersöka sitt nya hem och verkar lite lugnare så kan du komma med små bitar av något extra gott som gurka, kål eller morötter. De måste ju få veta att de har kommit till ett bra ställe!

 


Hona eller hane?

Alla marsvin är härliga men beroende på hur många du vill ha i familjen så spelar det roll vilket kön de har. Om du vill ha en liten flock på några honor och en kastrerad hane så går det bra. Flera honor brukar också gå bra men oftast så är det svårt att ha flera hanar tillsammans med honor. Då bråkar hanarna. Det går också bra att ha 2 hanar tillsammans utan honor. Vilka marsvin du än har innan så får du räkna med att det kan bli lite gruff i början när det kommer ett nytt marsvin. Det viktigaste är att ge dem mycket plats så att alla marsvin har utrymme att gå undan om de vill. Det kan också vara bra att tänka på att låta de träffa varandra på okänd mark. Alltså kanske i ett rum där de inte brukar vara så att det inte finns så mycket marsvinslukt där. En del brukar prova att klappa alla marsvinen innan så att deras lukt blandas på de andras päls.

 

 

Klippa klorna 

Marsvinens klor växer hela tiden och behöver klippas. Det brukar vara lagom att klippa dem ungefär varannan vecka. Det är bättre att klippa lite och ofta. Inne i klon finns ett blodkärl som man inte ska klippa i för då börjar det blöda och det gör ont på marsvinet.

 

 

Tänderna

 Marsvinens tänder växer hela tiden. Längst fram i munnen har de två tänder uppe och två tänder nere. Längst bak i munnen har de ett antal tänder som tuggar sin mat med. Det är superviktigt att marsvinen alltid har tillgång till hö för att slipa ner tänderna. Annars kan de bli för långa och marsvinen får ont och svårt att äta. Det enda du kan göra för att förebygga tandproblem är att se till att marsvinen alltid har mumsigt hö att äta.

 

 

Vad äter marsvin?

Marsvin måste alltid ha tillgång till hö. De äter nästan hela dagarna och till och med på natten så det är superviktigt att de har hö. Ibland kan de få lite pellets som godis men man ska inte se det som mat. Marsvin behöver inte äta pellets. Höet behöver såklart kännas fräscht och inte dammigt eller lukta dåligt. Även på sommaren när man kan ha marsvinen utomhus så är det viktigt att även ge dem hö.

Marsvin måste få i sig C-vitamin varje dag. Är man inte noga med detta så kan marsvinen bli sjuka och till och med dö. Ge marsvinen c-vitaminrika grönsaker som gräs, klöver, broccoli, vitkål, persilja, apelsin eller paprika varje dag. Har du flera marsvin så måste du se till att varje marsvin får av grönsakerna. Det finns många andra grönsaker som marsvin älskar men som inte innehåller så mycket c-vitamin. Såna grönsaker kan de få som godis som till exempel morötter och gurka.

 

Tänk på att ge lite i början när du provar en ny grönsak så att de inte får ont i magen.

Ge gärna kvistar från fruktträd som äpple eller päronträd. Även hassel och sälj fungerar bra för marsvin. Tänk på att det finns träd som kan vara giftiga för marsvin.

Det är också såklart jätteviktigt att marsvinen får nytt vatten varje dag. Man kan ha en skål eller i en flaska. Nackdelen med skål är att vattnet blir smutsigt fort. Men tyvärr kan flaskorna vara lite kluriga att diska med. På vissa ställen finns flaskor i glas. De tål kokande vatten så de är extra bra. När man doppar dem i kokande vatten så dör alla bakterier.

 

Giftigt för marsvin!

Avocado, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber, lökväxter, överdosering av spenat, råa bönor, gullregn och idegran.

 

 

Hur ska marsvinen bo?

Det finns burar för marsvin att köpa i djurbutikerna men de är alltid för små så strunta i dem helt! Det är bara fantasin som sätter stopp för hur du kan ordna ett härligt hem för marsvinen hemma hos dig. Det är ganska vanligt att man använder bokhyllor till exempel. Om du tar en vanlig Billy bokhylla från IKEA och lägger den ner på golvet så kan den bli en toppenbra bostad för några marsvin. Be någon vuxen om hjälp bara. Det är bra om det mittersta hyllplanet får sitta kvar så hyllan hålls stabil. Borra några marsvinsstora hål i hyllplanet så kan marsvinen gå från ena sidan till den andra. Täck hela botten med en vaxduk som du limmar eller tejpar fast så att lådan blir vattentät. Sen är det bara att fylla upp med spån och massor av hö! Inred med små hus så att det är minst lika många hus som det är marsvin.

Marsvinen vill gärna bo där ni i familjen är mycket. De är nyfikna och vill gärna vara med där det händer roliga saker!

 

 

Text: Sofia Säljö

Foto: Hendrik Zeitler