Ta hand om en katt?

Det finns otroligt många hemlösa katter på djurhemmen runt om i Sverige. Om ni vill ta hand om en katt så vänd er till ett djurhem i första hand. Se till att kastrera din katt. Många kattungar föds i onödan varje år och dödas eller riskerar att svälta ihjäl för att ingen vill ha dem. Om du inte har möjlighet att låta din katt gå ut så måste du tänka extra mycket på att aktivera den inomhus. Katten måste kunna klättra och det kan skåp, hyllor eller klöspelare användas till. Många katter tycker att det är kul att leka jaktlekar....

4940
4940

Det finns otroligt många hemlösa katter på djurhemmen runt om i Sverige. Om ni vill ta hand om en katt så vänd er till ett djurhem i första hand.

Se till att kastrera din katt. Många kattungar föds i onödan varje år och dödas eller riskerar att svälta ihjäl för att ingen vill ha dem.

Om du inte har möjlighet att låta din katt gå ut så måste du tänka extra mycket på att aktivera den inomhus. Katten måste kunna klättra och det kan skåp, hyllor eller klöspelare användas till. Många katter tycker att det är kul att leka jaktlekar. Du kan lätt göra olika leksaker med hjälp av snöre, pinnar och papper. Knyt snöret i ena änden på pinnen och sedan lite skrynkligt papper i andra änden på snöret. Sedan är det bara att leka på!

Du kan också gömma godis eller torrfoder på olika ställen i hemmet så att katten får leta upp det. En del katter tycker att det är kul att jaga torrfoder och du skjuter iväg bitar över golvet. Det finns olika aktiveringsspel som man kan köpa till sin katt. Man lägger godis i spelet och så får katten jobba för att komma åt godiset. Olika spel fungerar på olika sätt. Det är extra bra för då måste katten fundera ordentligt på hur den ska komma åt godiset!

Rädda Djuren-klubben tycker att alla katter ska ID-märkas och registreras. ID-märkning görs hos veterinären och registrera kan du göra hos Svenska Kennelklubben, SKK, som har ett frivilligt kattregister.

17 procent av alla hem i Sverige har katt, vilket innebär att katten är det vanligaste sällskapsdjuret.