Smart som en fårskalle?

Foto: Anders Johansson Man får ju höra då och då att någon är en fårskalle. Det är ett uttryck som en del använder när de menar att någon inte är smart. Men forskare har kommit fram till att fåren är smartare än många tror. Dessutom kan de känna glädje, rädsla, lycka och saknad. De har livslånga vänskapsband med andra får och kan springa och hälsa på människor de träffat och tyckt om för flera år sedan. Med hjälp av syn, hörsel och doft kan de läsa av andra individers känslor. De gillar glada människor och backar undan när det kommer...

2737
2737


Slappar
Foto: Anders Johansson

Man får ju höra då och då att någon är en fårskalle. Det är ett uttryck som en del använder när de menar att någon inte är smart. Men forskare har kommit fram till att fåren är smartare än många tror. Dessutom kan de känna glädje, rädsla, lycka och saknad. De har livslånga vänskapsband med andra får och kan springa och hälsa på människor de träffat och tyckt om för flera år sedan. Med hjälp av syn, hörsel och doft kan de läsa av andra individers känslor. De gillar glada människor och backar undan när det kommer någon som är sur. Fårhjärnan och människohjärnan fungerar på samma sätt när det gäller hur de gör för att medvetet känna igen sin omgivning.

Syskonkärlek?Foto: Anders Johansson

Och de har ett fenomenalt minne. Två år efter att man visat bilder på andra okända får kunde testfåren minnas fler än 50 ansikten. Kor, hästar och getter är troligtvis lika bra som fåren på det enligt forskare på Cambridge universitet. Fåren lyckades också med psykologiska test som apor inte klarar.

 

BergsbestigareFoto: Anders Johansson

 

Fåren gillar att äta allt ifrån gräs och örter till sly, blad och bark från de flesta trädarter, till exempel sälg och asp. De vill leva i en flock med många andra får. En fårhona kallas tacka, en hanne kallas bagge och en unge för lamm. Fåren är bergsdjur och är därför väldigt duktiga klättrare!

 

Kolla in det här smarta fåret som har lärt sig att öppna grindar!

Det fantastiska lilla lammet Bee letar efter sin matte. Det är inte lätt när man är liten.

Text: Sofia Säljö