Coola sköldpaddor

Skalman i Bamse är den kanske mest kända sköldpaddan med sin mat och sov-klocka. Även Teenage Mutant Ninja Turtles är populära. Men riktigt så lever inte sköldpaddor i verkliga världen. Många sköldpaddor lever största delen av sina liv under vatten. Men fast att de gör de så andas de luft och måste simma upp till ytan för att andas. Dom tycker även om att gömma sig under saker. En häftig grej med sköldpaddor är att nya undersökningar har visat att deras organ inte blir sämre med tiden som hos andra djur. Till exempel så blir ju människans hjärta och lungor...

8709
8709

Skalman i Bamse är den kanske mest kända sköldpaddan med sin mat och sov-klocka. Även Teenage Mutant Ninja Turtles är populära. Men riktigt så lever inte sköldpaddor i verkliga världen.

Många sköldpaddor lever största delen av sina liv under vatten. Men fast att de gör de så andas de luft och måste simma upp till ytan för att andas. Dom tycker även om att gömma sig under saker.

En häftig grej med sköldpaddor är att nya undersökningar har visat att deras organ inte blir sämre med tiden som hos andra djur. Till exempel så blir ju människans hjärta och lungor sämre ju äldre man blir, men det blir dom inte hos sköldpaddorna. En sköldpadda som är 80 år gammal kan ha lika bra organ som de som är unga! Många forskare tycker därför att det är intressant med sköldpaddor, de tror att sköldpaddorna bär på hemligheten som kan kan hjälpa människan att leva längre.

Tänk på att aldrig slänga skräp i havet! En sköldpadda äter maneter i havet och om man slänger plastpåsar eller annat skräp i havet så kan sköldpaddorna tro att det är mat och då kan de bli jättesjuka och till och med dö.

Text: Camilla Begvall