Skogsdjur i papier maché-lera

Nu är det dags att kladda med lera! Här kommer ett pyssel där du får göra fina djurfigurer med lera av papper och ingredienser som finns i skafferiet.

7384
7384

Skogsdjur - I papier maché och lera!

Till det här pysslet behöver du hjälp av en vuxen eftersom du behöver använda hett vatten. När leran är klar är den väl värd slitet för den är riktigt rolig att jobba med. Var försiktig så att du inte bränner dig!

Du behöver:

  • 6 dl utkramad papperspassa
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 dl krita (pulver)
  • Färger att måla figurerna med

För att göra utkramad pappersmassa kokar du 2 liter vatten och stoppar sedan toapapper, som du river i små bitar, i vattnet. Det går åt ca 25 m för att få 6 dl färdig massa. Mixa allt till en gröt om du har en stavmixer. Om du inte har en stavmixer kan man dela på pappret med två gafflar eller vispa med elvisp (VAR FÖRSIKTIG!).

Låt massan stå i minst två timmar (gärna över natten). Stoppa massan en handduk som ligger i ett durkslag och sila massan. Tryck ut överflödigt vatten, ju mindre vatten kvar desto bättre.

Koka sedan eget klister. Blanda vetemjöl, vatten och potatismjöl och värm i en gryta tills det ändrar färg och blir klister. Det klumpar lätt ihop sig och därför behöver du vispa hela tiden. Låt limmet kallna.

Blanda nu pappersmassa (spara lite för att se hur konsistensen blir), klister och krita. Krita finnas att köpa på konstnärsbutiker men det går även bra att krossa gatukritor. Använd händerna och jobba ihop leran. Det blir kladdigt och mysigt. Ju mer du arbetar ju finare och mjukare blir leran. Leran ska vara lite klibbig men samtidigt smidig och behålla formen när man kramar den. Stoppa i mer papper om det blir för kladdigt. Låt sedan leran vila ett dygn i kylskåp.

Skapa nu djur eller andra roliga saker. Det går bra att göra huvudet för sig och sedan limma på dessa på kroppen när de torkat.

Låt figurerna torka och måla dem när de är helt torra. Det tar lång tid för figurerna att torka. De kan ta upp till en vecka om de är tjocka. Det går att skynda på torkningen lite genom att torka dem lite i ugnen på 100 grader i 1 timme.