Skogens konung

Älgen är världens största hjortdjur och finns i norra Europa, Asien och Nordamerika. I regel är älgarna i Norrland större än de i södra Sverige. En älgtjur kan väga upp till 540 kg. Det är ett halv ton! Alla hjortdjur byter horn varje år. Hornen börjar växa tidigt på våren, det kan gå jättefort. Ibland upp till 1,9 cm om dagen! Hornen har växt klar när sommaren tar slut. Då börjar älgarna skrapa hornen mot träd och buskar. Det har ni kanske sett att de gör och undrat varför? Det gör dem för att få bort basthuden. Sen när de...

4209
4209

Älgen är världens största hjortdjur och finns i norra Europa, Asien och Nordamerika. I regel är älgarna i Norrland större än de i södra Sverige. En älgtjur kan väga upp till 540 kg. Det är ett halv ton!

Alla hjortdjur byter horn varje år. Hornen börjar växa tidigt på våren, det kan gå jättefort. Ibland upp till 1,9 cm om dagen! Hornen har växt klar när sommaren tar slut. Då börjar älgarna skrapa hornen mot träd och buskar. Det har ni kanske sett att de gör och undrat varför? Det gör dem för att få bort basthuden. Sen när de är brunstiga så använder de hornen till att visa upp sig med och när de strider med andra älgar. Under vintern fäller de sedan hornen. Och så börjar nya växa ut vid våren. Och så fortsätter det så, år efter år!

En annan kul sak med älgen är att den är vegan. Den äter blad, kvistar, skott, näckrosrötter och andra saker från växtriket. Skogens konung är alltså vegan, häftigt va?

 Text: Camilla Bergvall