Silke bloggar för djuren

Silke gör aktiva val varje dag för att hjälpa djuren. Hon har valt att bara äta vegansk mat och följer nyheterna om vad som händer i djurens värld. Dessutom bloggar hon om sina tankar, åsikter och fakta om djurens situation i vårt samhälle.   Läs mer

2919
2919

Bloggaren Silke står i ett rum med snedtak och ler in i kameran. I bakgrunden syns ett snedtak och en vägg med många många svartvita foton

Rubrik: Silke bloggar för djurenText: Camilla Bergvall

Silke gör aktiva val varje dag för att hjälpa djuren. Hon har valt att bara äta vegansk mat och följer nyheterna om vad som händer i djurens värld. Dessutom bloggar hon om sina tankar, åsikter och fakta om djurens situation i vårt samhälle.

– Jag söker hela tiden ny fakta och gräver så djupt jag kan för att se saker på olika sätt och så agerar jag därefter, säger Silke till Rädda Djuren-klubben.steckad linje

I början handlade bloggen mest om Silkes vardag och om hästar, men i år har hon börjat skriva mer om djurrätt. Med sin blogg vill hon dela med sig av det hon brinner för till andra.
– Det är så mycket folk inte vet. Jag vill att folk ska inse hur våra djur faktiskt mår. Jag vill också inspirera och visa folk att det inte är så svårt att leva djurvänligt!

I Silkes blogg finns det förutom text om djurens situation många bilder och fotografier. Hon tror att bilder är ett bra sätt att skapa förståelse och empati för djur.

Ett föl skuttar fartfyllt med sänkt huvud i en hage. Bakom fölet står en större häst. Det är gräs på marken och i bakgrunden skymtas granskog
En fartfull och spännande fotografering av fölet Elvira. Foto: Silke

– Jag tycker att en bild säger mer än tusen ord. Man ser ganska tydligt på ett djur om han/hon är glad, arg, nyfiken eller ledsen. Jag tycker dessutom att det är väldigt viktigt att ha med bilder i blogginlägg.

Om du vill ta en bra bild på ett djur så är Silkes tips att tänka på att djur sällan står helt stilla.

– Ha kameran i högsta hugg och ta ett flertal bilder hela tiden – då är det störst chans att få en bra ögonblicksbild i precis rätta stund!

En svan i profil glider på lite oroligt vatten i havet. Hen tittar in i kameran med vingarna något lyfta. I bakgrunden skymtar vass och stråk av land som går ut i havet.
Silke har fotat svanen vid familjens landställe på västkusten. Foto: Silke

Försök att ha kameran i samma höjd som djuret. Om du fotar en hund så sätt dig på huk och om du fotar en häst kanske du får klättra upp i en backe eller på en pall. Silke gillar själv när bilderna är ljusa och därför fotograferar hon mest i dagsljus. Hon brukar också försöka att sätta kamerans fokus på djurets ögon eftersom det ser väldigt proffsigt ut.

En katt i bruna nyanser ligger i ett fönster och tittar ut. Vi ser henne mot suddiga vita väggar och ljusbruna trädetaljer runt fönstret. Fokus är på hennes ansikte i profil.
Utekatten Alex gillar inte att vara ute i regn. Då ligger hon i fönsterkarmen och tittar ut istället. Foto: Silke

– Sen är det bara att öva. Man blir inte alltid nöjd med sina bilder – men man hittar sin egen teknik och hur man vill fota. Det finns inga rätt eller fel när man fotar, men tänk på att inte kom för nära djurens ögon med en stark kamerablixt!

Till sist vill Silke hälsa till alla medlemmar i Rädda Djuren-klubben

– Tack för att ni finns. Fortsätt stå upp för djuren, allt ni gör behövs verkligen. Tillsammans kan vi rädda djuren!

Silkes tips till dig som vill blogga för djuren:

  • Stå för dina åsikter och skriv från hjärtat
  • Ange källor och var du hämtar din information ifrån
  • Tänk på vilka ord du väljer så att det inte upplevs som att du hackar ner på någon
  • Variera långa och korta inlägg

 Silkes blogg: silkez.blogg.se