Rödräven har enorm hörsel

”Surt, sa räven om rönnbären”, har du kanske hört? Det kommer från en gammal djursaga om en räv som inte nådde upp till rönnbären i trädet och därför låtsades han att han inte alls ville ha dem. Rävar äter faktiskt gärna rönnbär, om de kommer åt dem. De äter allt möjligt, så som bär, frukt, maskar, skalbaggar och faktiskt även större djur som sorkar och fåglar. Ibland rotar de till och med i våra soptunnor för att hitta saker att äta. Foto: Jason Smith Man brukar även säga att räven är listig, och det stämmer faktiskt. De har bra syn,...

14012
14012

”Surt, sa räven om rönnbären”, har du kanske hört? Det kommer från en gammal djursaga om en räv som inte nådde upp till rönnbären i trädet och därför låtsades han att han inte alls ville ha dem.

Rävar äter faktiskt gärna rönnbär, om de kommer åt dem. De äter allt möjligt, så som bär, frukt, maskar, skalbaggar och faktiskt även större djur som sorkar och fåglar. Ibland rotar de till och med i våra soptunnor för att hitta saker att äta.

Foto: Jason Smith

Man brukar även säga att räven är listig, och det stämmer faktiskt. De har bra syn, hörsel och luktsinne. De luktar sig till var det finns lämpliga byten och de har så bra hörsel att de kan höra en daggmask krypa i gräset. Den sitter ibland och lurar utanför sorkarnas bo för att när de kommer ut ta ett skutt rakt upp i luften för att sedan landa med tassarna rakt på sorken som kom upp.

Här är en film på en räv som hör en mus under ett tjockt lager av snö och sedan dyker ner för att fånga den:

Rävar är inte så stora. De väger mellan 5-8 kg, men på vintern ser de mycket större ut för att de har vinterpäls som ska skydda dem mot kyla.

Det är honan som tar hand om rävungarna när de föds, ibland hjälper en annan hona från flocken också till. Ungarna föds på våren och på hösten är de nästan fullvuxna, så snabbt går det! Då kan de ge sig av från mamman och syskonen för att utforska världen själv.

Här kan ni titta på en film på ett gäng rävungar som är nyfikna på omvärlden:

De flesta vuxna rävar lever ensamma och då vill de ha ett eget område, ett revir kallar man det. Där kissar och bajsar de på stubbar och stenar så att andra rävar vet att det redan bor en räv där. Ibland flyttar de in i ett tomt grävlingsgryt. Gryt är en stor håla med gångar i marken, ett bo. I ett stort gryt kan det ibland bo både en räv och en grävling. Boet har flera utgångar så att räven lätt kan smita ut om det skulle komma en fiende på besök.

Alla rävar bor dock inte i skogen, för rävar kan hitta något att äta nästan överallt. Rävar kan till och med bo i storstäder som Stockholm och London. Mitt på dagen sover de då i någon park eller ute i något industriområde och på natten smyger de in i staden för att leta mat i soptunnor. Därför vet vi människor kanske inte att det bor en räv i närheten, eftersom de smyger omkring på natten. Och när de skäller, så låter det väldigt likt en hund, så då kanske vi tror att det är en hund som skäller helt enkelt. Räven är faktiskt ett hunddjur, tycker du att de är lika varandra?

Det finns även andra arter av räven, minst tjugo stycken olika, bland annat fjällräven som är vit och lever där det är riktigt kallt och så den minsta räven som är ökenräven, de blir bara trettio/fyrtio centimeter och lever där det är varmt och då har den stora öron som håller den sval.