Hur pratar råttor?

Som alla djur har råttorna också ett eget språk som de använder för att prata med varandra. Det är viktigt för råttor att kunna prata med varandra eftersom de är flockdjur. De ger ifrån sig högfrekventa ljud, men dessa kan vi människor oftast inte höra. Man har kunnat höra med särskilda instrument som kan fånga upp dessa ljud, hur råttor som man har busat och lekt med har skrattat och fnittrat. Sammanhållningen i råttflocken visas genom att råttorna putsar varandra. De kan också få för sig att rida på varandra. En dominant råtta kan fnysa, resa ragg och gå på...

8254
8254

Som alla djur har råttorna också ett eget språk som de använder för att prata med varandra. Det är viktigt för råttor att kunna prata med varandra eftersom de är flockdjur. De ger ifrån sig högfrekventa ljud, men dessa kan vi människor oftast inte höra. Man har kunnat höra med särskilda instrument som kan fånga upp dessa ljud, hur råttor som man har busat och lekt med har skrattat och fnittrat. Sammanhållningen i råttflocken visas genom att råttorna putsar varandra. De kan också få för sig att rida på varandra. En dominant råtta kan fnysa, resa ragg och gå på att vaggande sätt och vända rumpan mot den som råttan är sur på. Ofta gör råttor upp genom att ha små boxningsmatcher likt kängurur. Den råttan som ger sig visar sig underlägsen genom att lägga sig på rygg och låta den dominanta råttan nosa och kanske till och med putsa dess mage. Det är sällsynt att råttor bits, särskilt sällsynt att de biter människor. Råttan mår då inte bra. Ofta är det ett resultat av att råttan farit illa tidigare i livet och har blivit rädd och lättstressad. Aggressivitet är delvis ärftligt men det är inte alltid så. Många gånger kan man med en del tålamod få en aggressiv råtta till att bli världens mysråtta!

När en råtta njuter kan den ”knastra”. De tuggar då sina tänder mot varandra och det hörs ett knastrande ljud. I samband med detta kan man dessutom få se att råttan ”ploppar” med ögonen. Detta ser lite lustigt ut då råttans ögon plötsligt blir större och mindre med snabba växlingar.  Detta beteende tyder på att råttan är avslappnad och myser.

Text: Sofia Colliander