Rapp tunga för djuren

  Han ingår i gruppen Looptroop rockers och är en av Sveriges bästa rappare. Dessutom är han vegan och drogfri. När Promoe kom till Stockholm under bandets turné, passade Rädda Djuren på att träffa honom och ställa några frågor. Vi sätter oss ner vid ett bord utanför restaurangen på klubben Strand där Looptroop ska spela. Promoe, eller Mårten som han egentligen heter, kommer just från en annan intervju. Innan dess var han i radiohuset för att vara med i direktsändning. Looptroop rockers är populära. När ni var nya som band gav ni nästan inga intervjuer alls. Vad är skillnaden nu?...

5311
5311
 

Han ingår i gruppen Looptroop rockers och är en av Sveriges bästa rappare. Dessutom är han vegan och drogfri. När Promoe kom till Stockholm under bandets turné, passade Rädda Djuren på att träffa honom och ställa några frågor.

Vi sätter oss ner vid ett bord utanför restaurangen på klubben Strand där Looptroop ska spela. Promoe, eller Mårten som han egentligen heter, kommer just från en annan intervju. Innan dess var han i radiohuset för att vara med i direktsändning. Looptroop rockers är populära.

När ni var nya som band gav ni nästan inga intervjuer alls. Vad är skillnaden nu?

– Även om det inte kändes så då var vi nog rädda att bli missförstådda och att hip-hopen skulle missförstås. Då var hip-hopen mycket nyare i Sverige. Nu har vi vår grej och det spelar inte så stor roll längre att allt blir perfekt.

Du har gjort flera låtar om vegetarianism. Vad är det som avgör vad dina låtar ska handla om?

– Det är mycket var man befinner sig i livet när man skriver. Inför min skiva Long distance runner blev jag vegan och drogfri. Jag tror att det var viktigt för mig att formulera mina tankar kring det.

När ni är ute på turné, var får du den bästa maten?

– I USA, helt klart. I södern kunde det vara lite svårare, där hade jag alltid med mig ett paket tofu att hacka ner i en sallad. Men resten av USA är alltid enkelt.

Och den sämsta maten?

– Rent matmässigt är det Östeuropa och Ryssland. Man kan inte språket och de är inte så bra på vegetariskt, det finns inte så många med den livsstilen. Men vi har skitbra spelningar där så man vill verkligen dit och spela ändå.

Varför skriver du egentligen om vad du äter?

– Jag vill gärna påverka folk till ett vegetarisk liv, men jag tar aldrig någon diskussion om det och försöker inte övertala andra människor direkt. Jag vill skriva vad jag står för och hip-hop är ju ofta ganska politiskt.

Kan man ens påverka världen med musik?

– Ja, det tror jag. Jag vet inte hur mycket, men allt vi gör som människor påverkar världen och det gör såklart musiken också. Det är viktigt att vi tänker på det och tar vara på det. Men jag ser mig först och främst som musiker snarare än aktivist.

Text: Mikael Mildén