Philomène från PhiloFix

  Philomène Grandin spelar Mira i serien om Vintergatan och hon har ett eget barnprogram som heter PhiloFix. Philomène har något gemensamt med sina karaktärer: De bryr sig alla om djuren och miljön. – I PhiloFix använder jag aldrig riktigt kött. Ser du en korv i programmet garanterar jag att det är en vegokorv, säger Philomène. Det var år 2000 som första säsongen av Vintergatan sändes på teve. Karaktärerna Mira, Henrik, Glen och Peo åker ut i rymden på hemligt uppdrag. Under tio år har tittarna fått bekanta sig med Mira. Philomène tycker att hon och Mira har en del...

7531
7531

 

Pressbild på Philomene Grandin med stort leende

Philomène Grandin spelar Mira i serien om Vintergatan och hon har ett eget barnprogram som heter PhiloFix. Philomène har något gemensamt med sina karaktärer: De bryr sig alla om djuren och miljön.

– I PhiloFix använder jag aldrig riktigt kött. Ser du en korv i programmet garanterar jag att det är
en vegokorv, säger Philomène.

Det var år 2000 som första säsongen av Vintergatan sändes på teve. Karaktärerna Mira, Henrik, Glen och Peo åker ut i rymden på hemligt uppdrag. Under tio år har tittarna fått bekanta sig med Mira. Philomène tycker att hon och Mira har en del gemensamt.

– Mira är bäst! Vi påminner nog om varandra. Petter Bragée som skrivit manus och regisserat, har en bra känsla för vilka sidor hans skådespelare har. Men det finns också skillnader, som från den senaste serien när Mira har fått en dotter. Jag är inte lika sur som Mira när hon blev mamma, säger Philomène, som också är förälder.

Mira i Vintergatan är vegetarian. Philomène äter heller nästan inget kött och hoppas att barnen som tittar på hennes program blir inspirerade när hon pratar om mat.

– Jag tycker kött är gott men jag får alltid dåligt samvete de få gånger jag äter det. De flesta djur behandlas otroligt dåligt innan de dödas. En gång besökte jag en grisfarm och jag känner fortfarande skräck då jag tänker tillbaka på det. Precis så som det var på farmen föreställer jag mig helvetet, berättar Philomène.

En ny säsong av pysselprogrammet PhiloFix går på Barnkanalen under hösten. Philomène växte upp med föräldrar som inte hade så mycket pengar. För henne är det viktigt att det mesta av pysslet ska kunna göras utan att köpa dyra saker, som till exempel att bygga ett minibiljardbord i en tändsticksask. Här på Rädda Djuren finns två pyssel från PhiloFix, du kan göra fina pennor eller fantastiska presentkort.

– Det är så roligt att få släppa fram den lekfulla sidan hos mig själv. Jag känner stor kärlek till barn och det är kul att få dela med mig av lugn, pyssel, glädje och bus. Eftersom jag är uppvuxen enkelt när det gäller konsumtion, har jag lärt mig respekt för naturen och det vi tar ifrån den.

I sitt program använder Philomène material som andra skulle kalla skräp. En träpinne blir ett trollspö. Sytråd blir ett skägg. En kapsyl blir en brosch. Philomène har några tips på vad man själv kan göra för att tänka mer på miljön.

– Sluta äta kött eller ät mycket mindre kött. Undvik att köpa mat med mycket förpackningar och lämna allt till återvinning. Tänk ekologiskt om du har råd, uppmanar hon.
Förutom barnprogram som Vintergatan och PhiloFix, är Philomène också skådespelare på film och teater. Hon har haft huvudrollen i flera filmer och är snart aktuell med en av huvudrollerna i kriminalfilmen Odjuret.

– Det vore roligt att få filma mer. Jag är som allra lyckligast då jag får arbeta som skådespelerska.
Det vore också roligt att utveckla en ny programidé. Jag skulle gärna vilja intervjua intressanta gäster, säger Philomène.

Namn: Philomène Grandin
Ålder: 37 år
Yrke: Skådespelerska och programledare
Favoritmat: Spagetti
Favoritdjur: Jag är faktiskt ganska rädd för djur..