Paulina och Bella tränar med klicker!

En måndag i augusti tar vi tåget ut till Kattarp där vi blir upphämtade i bil och körda ut till en gård en bit utanför byn. Det är Paulina och hennes lillasyster Izabella vi ska träffa. Och alla djuren som också bor på gården där Paulina hyr in sig i en lägenhet. På gården bor fyra shetlandsponnys som heter Alvin, Humle, Freij och Faven. Dessutom bor där också två hundar och tre katter. När vi kommer står hästarna och mumsar hö i skuggan av några träd och bryr sig inte om att vi kommer in i hagen. Allt fokus ligger...

7016
7016

En måndag i augusti tar vi tåget ut till Kattarp där vi blir upphämtade i bil och körda ut till en gård en bit utanför byn. Det är Paulina och hennes lillasyster Izabella vi ska träffa. Och alla djuren som också bor på gården där Paulina hyr in sig i en lägenhet. På gården bor fyra shetlandsponnys som heter Alvin, Humle, Freij och Faven. Dessutom bor där också två hundar och tre katter. När vi kommer står hästarna och mumsar hö i skuggan av några träd och bryr sig inte om att vi kommer in i hagen. Allt fokus ligger på maten.

DSC_8823

Paulina presenterar oss för hästarna som fortfarande inte bryr sig om oss, så Paulina leder med sig den äldsta och största av dem, Humle, in i en annan hage där hon visar hur de brukar träna tillsammans. Humle har svart päls och det märks att Paulina har helt rätt när hon berättar hur envis han är. Hon får prata med honom och vara lite envis hon också innan Humle är med på noterna. Som belöning för varje gång han lyssnar och gör det som Paulina ber om så får han äta gräs. Det är den bästa belöningen, tycker hästarna, de älskar verkligen gräs. Paulina tycker det är viktigt att aldrig be om mer än hästen klarar av. Det är viktigt att allting sker på hästens villkor.

–          Det handlar inte om bara mig. Det handlar om oss. Båda ska få ut någonting av träningen, säger Paulina.

Det märks verkligen att hon lärt känna hästarna väl och att de jobbar tillsammans. Humles favorittrick är att flema, då drar han upp överläppen så han visar alla sina tänder. Det tycker han är allra roligast.

Paulinas lillasyster Izabella är åtta år och hon tycker om att umgås med hästarna och är fortfarande liten nog för att kunna rida på i alla fall Humle. Det märks att hon har varit nära hästar sen hon var 3 år gammal. Hon lyssnar på vad hästen vill och låter den röra sig som den mår bäst av. Hon kan rida utan sadel och träns men har ramlat av flera gånger. Det gör inte så mycket, det är ju inte så långt till marken från en shetlandsponny.

DSC_8841

För ungefär två år sedan började Paulina med klickerträning på alla djur på gården. Det går lika bra på hästar och katter som på hundar. Hon berättar att klickerträningen passar henne väldigt bra. Det grundar sig på positiv förstärkning, som betyder att man belönar djuret när det gör rätt istället för att bestraffa det när det gör fel.

En klicker är en plastdosa med en metallflärp som klickar när du trycker på den. Så när djuret gjort det du bett om så klickar du på klickern och belönar djuret med till exempel godis. Efter ett tag så lär sig djuret känna igen klicket och då vet det att det gjort rätt. Du kan också klicka när djuret är på väg att göra det du ber om, så att det vet att det är på rätt väg. Genom klickerträning kan du umgås och lära tillsammans med djur utan att bestraffa, tvinga eller skälla.

–          Jag lär mig av dem varje dag och slutar aldrig att förvånas över deras intelligens och lojalitet, skriver Paulina i sin blogg där hon skriver om träningen med djuren.

Izabella har också lärt sig använda klickern och visar hur man ska göra med den vita shetlandsponnyn Alvin. Alvin visar snabbt att han är en riktig charmör som gärna hittar på egna konster för att få extra belöningar. Izabella har precis lärt sig att hästarna måste vilja lyssna, man kan inte tvinga dem till det. Så då har de kompromissat. Om de lyssnar, så får de äta gräs, och då vill de såklart lyssna!

DSC_8966d

Under tiden som vi tittar på hur Izabella galopperar bredvid Alvin i hagen, berättar Paulina att han var mycket rädd när han flyttade hem till dem på gården. Hon har därför fått ha mycket tålamod och vara lugn och mjuk mot honom för att han ska våga mer.

–          Humle är mer som en bulldozer, skrattar Paulina.

Alvin hade också lite problem att umgås med andra hästar i början så nu har Paulina börjat träna med Humle och Alvin tillsammans. Det är svårt att vara bestämd mot Humle, samtidigt som man måste vara mer mjuk mot Alvin, förklarar Paulina när hästarna börjar cirkla runt henne på hennes uppmaning. Det kallas att de löslongerar. Paulina pekar och visar vad hästarna ska göra och för det mesta lyssnar de på henne. Ibland får hon använda ett spö att peka med. Men hon slår aldrig med spöet, hon använder det bara som en pekpinne för att de ska förstå vad hon menar.

När man pratar med Paulina och läser hennes blogg så förstår man att hon lägger väldigt mycket tid på att lära känna och umgås med hästarna. De är bästa kompisar helt enkelt!

DSC_8976

Alvins favorittrick är att sitta ner på rumpan och vinka med ena hoven, men han är också duktig på att gå på bakbenen och på att pussas. Paulina känner hästarna utan och innan och märker hon att de känner obehag över att göra något så låter de bli. Allting handlar om att lyssna på hästen och känna av dens beteende, det handlar inte om hästens storlek.

–          Det går att göra exakt samma sak med större hästar, säger Paulina bestämt.

På frågan om vad Izabella tycker är roligast så svarar hon först att hon inte vet, allt är ju kul! Men speciellt roligt är det att stegra med Alvin, det är både lite läskigt men kul. Det ser roligt ut när Izabella och Alvin härmar varandra i hagen. När Izabella stegrar med armarna, så gör Alvin likadant. Och när Izabella vinkar med fingret, så vinkar Alvin med sin hov.

Rubriken på Paulinas blogg om hästarna är ”leka, älska och lära” (play, love & learn) och det är precis vad vårt besök förmedlar. Innan vi går får jag en puss av Freij som ännu är för ung för att lära sig en massa svåra tricks. Men pussas det kan han. Paulina har haft djur omkring sig i hela sitt liv och det har varit naturligt för henne att fortsätta ha det. Lillayster Izabella vill följa hennes fotspår och berättar att hon vill ha en gård med hästar och hundar när hon blir stor.

–          Jag vill ta hand om djur, säger Izabella och smeker Alvins man.

DSC_9007

Fotograf: Rebecka Slatter

Text: Camilla Bergvall