Påskfjädrar – varifrån kommer de?

740
740

Riktiga fågelfjädrar

Påsken betyder färgglatt pynt, och det är ju väldigt vanligt att göra påskriset fint med fjädrar i olika starka färger. Påskfjädrar kan ju se ut som att de är konstgjorda med alla skojiga färger de har, men det är faktiskt allra oftast riktiga fjädrar från fåglar, som har färgats. Ofta kommer de från kalkoner.

Sällan från Sverige

Fjädrarna tas oftast efter att djuren slaktas, men det förekommer också att levande fåglar plockas. De stora slakterierna i Sverige tar inte hand om fjädrarna vid fågelslakt, utan påskfjädrarna som finns i svenska affärer kommer oftast från kalkonindustrin i USA och importeras hit. Det är inte ovanligt att de också transporteras till Kina för att färgas innan de kommer till Sverige.

Ett kalkonliv

Även om fjädrarna tas från kalkoner som redan är döda, så har kalkonerna inget bra liv innan de slaktas. Så gott som alla tillbringar hela sina liv på djurfabriker. De kläcks i maskiner och får aldrig se sina mammor eller känna värmen från ett bo. För att hindra kalkonerna från att skada varandra i den trånga och stressande miljön så klipps deras tår och näbbar, utan bedövning. De har ofta inte möjlighet att utföra sina naturliga beteenden vilket leder till benproblem, fjäderplockning och sjukdomar.

Det känns ju inte alls kul att de ska ha det så för att vi ska få fint påskpynt, eller hur?

Djurvänligt påskpynt

Som tur är så finns det en massa andra sätt att pynta fint och festligt inför påsken! Så välj bort fjädrar från fåglar och pynta djurvänligt i påsk istället, för fåglarnas skull! Se våra tips här under.

Fina fjädrar utan fågel

Foto: Anna Andersson Fotografi/Shutterstock

Sedan några år tillbaka finns äntligen syntetiska påskfjädrar att köpa i Sverige, som alltså inte kommer ifrån fåglar utan är helt konstgjorda. De finns att köpa på många pysselaffärer och ofta också på vanliga lite större matbutiker. Det står tydligt på förpackningen att det är konstgjorda fjädrar, och de ser också lite annorlunda ut än de som kommer från fåglar. Superfina att pynta riset med!

Eget pynt

Pyssel och foto: Karin Schaefer/Pysselbolaget

Det är också jättefint att pyssla egna saker att pynta riset med. 
Det är enkelt att göra egna fina figurer, blommor, fjädrar och annat pynt i papper eller tyg till exempel. Du hittar tips och instruktioner för våra bästa påskpyssel här.

Fåglarna kommer att tacka dig!

Psst, om du är nyfiken på källorna till texten ovan så hittar du dem på den här sidan.