Nyckelpigan har tunna vingar under sitt skal

Alla har vi säkert någon gång haft en nyckelpiga i handen och räknat prickarna på den. Har du fått höra att prickarna är åldern på nyckelpigan? Det stämmer inte riktigt. Det är för att det är olika sorters nyckelpigor som de har olika många prickar på sig. När du haft en nyckelpiga i handen så kanske du har fått en gul fläck i handen efteråt. Trodde du att den kissade på dig? Du kan vara lugn. Det gjorde den inte! Den gula vätskan som luktar lite illa kommer ifrån nyckelpigans knäveck. De släpper ut den vätskan när de är rädda...

21927
21927

Alla har vi säkert någon gång haft en nyckelpiga i handen och räknat prickarna på den. Har du fått höra att prickarna är åldern på nyckelpigan? Det stämmer inte riktigt. Det är för att det är olika sorters nyckelpigor som de har olika många prickar på sig.

När du haft en nyckelpiga i handen så kanske du har fått en gul fläck i handen efteråt. Trodde du att den kissade på dig? Du kan vara lugn. Det gjorde den inte! Den gula vätskan som luktar lite illa kommer ifrån nyckelpigans knäveck. De släpper ut den vätskan när de är rädda eller om de blir klämda, för att skrämma bort fiender.

Foto: Nikolajs Strigins

Att insekter ofta har så starka klara färger beror på att de vill skrämma bort sina fiender. En stark färg brukar betyda att man är giftig. Nyckelpigan finns i många färger, så som röd, gul, brun och svart. Men de vi ser brukar oftast vara röda med svarta prickar.

Nyckelpigorna äter bladlöss. De kan äta upp till 50 bladlöss på en dag. Människan har därför börjat använda nyckelpigor för att få ha sin frukt och grönsaker ifred från bladlöss. Innan har man använt farliga och giftiga ämnen med kemikalier, men nu kan man släppa ut lite nyckelpigor som gör jobbet istället. Smart va?

Du kanske har sätt en nyckelpiga flyga, då lyfter den på sitt skal och flyger med hjälp av tunna vingar som finns undertill. Det som ser ut som ett skal som öppnas kallas för täckvingar och är hårda som ett skal. De har dem för att skydda sina undre flygvingar från att bli skadade. Hur det ser ut när en nyckelpiga flyger kan du se i slow motion här: