Nässelfjärilen trummar med vingarna

Nässelfjärilen är en av Sveriges vanligaste fjärilar, den är vanlig i hela norden. Du har säkert sett den själv, eller hur? Det är en av få fjärilar som faktiskt övervintrar som fjäril i Sverige. De håller sig i ihåliga träd, i jordkällare eller andra bra ställen. Det kanske övervintrar fjärilar hemma hos dig, utan att du vet om det! När det sedan börjar bli varmt igen så vaknar de och beger sig ut för att hitta en partner. Nässelfjärilen kan ses redan tidigt i mars och det är ett tecken på att det börjar bli vår. När de letar efter...

15630
15630

Nässelfjärilen är en av Sveriges vanligaste fjärilar, den är vanlig i hela norden. Du har säkert sett den själv, eller hur?

Det är en av få fjärilar som faktiskt övervintrar som fjäril i Sverige. De håller sig i ihåliga träd, i jordkällare eller andra bra ställen. Det kanske övervintrar fjärilar hemma hos dig, utan att du vet om det!

IMG_5013

När det sedan börjar bli varmt igen så vaknar de och beger sig ut för att hitta en partner. Nässelfjärilen kan ses redan tidigt i mars och det är ett tecken på att det börjar bli vår. När de letar efter sin partner så flyger hanen snabbt efter honan, de flyger i sicksack och uppåt och neråt. Hanen vill trumma på honans vingar med sina antenner. Är du tillräckligt nära så kan du faktiskt höra trummandet. Lyssna riktigt noga nästa gång du ser nässelfjärilarna flyga efter varandra.

Då och då så stannar de till i leken och sätter sig nära varandra. Honan känner på hanen med sina antenner. Sen kryper de till något gömställe där de parar sig ifred, de sitter tätt ihop i flera timmar när de parar sig!

Honan lägger sen sina ägg på brännässlor som står i solen men som är skyddade från vind. Där lever sedan larverna när de kommer ut ur äggen. Det är sedan larven som blir en fjäril. Det är ganska häftigt!

När larven har blivit en fjäril, så som i filmen, så flyger den omkring från blomma till blomma och äter nektar från dem. Fjärilen kan bo lite varsomhelst bara det finns nässlor och blommor med mycket nektar.

Nektar är en söt vätska som finns i många blommor för att insekter och fåglar ska komma dit och äta av den. Pollen fastnar då på fjärilen eller djuret som för det vidare till nästa blomma. Det är så många växter sprider sig, fiffigt!

Nässelfjärilen har så starka och fina färger för att andra djur ska tro att den är giftig och inte anfalla den. Fjärilar är inte bara väldigt vackra att titta på, de har många smarta finesser också!

IMG_2887

Text: Camilla Bergvall