Napoleonbakelse – snabbvarianten

Okej, det här är överhuvudtaget inte ett recept på en äkta Mille Feuille (även kallad Napoleonbakelse). Det är snarare genvägarnas genväg till något som liknar en Mille Feuille, mjölk- och äggfri såklart. Dessutom himla god, en ska inte förakta genvägar! Jag kommer utan tvekan att servera denna bakelse till midsommar med färska skivade jordgubbar som har fått marinera i lite limejuice och basilika.

4879
4879

streckad linje

Vi använder färdig fryst smördeg (de billigare sorterna är i regel alltid baserade på vegomargarin), två olika sorters vispgrädde samt gelésocker och maizena för att stabilisera vaniljkrämen. Tar lite tid att göra men är i gengäld superenkelt. Häng med så ska jag visa hur det går till.

Receptet ger 20 stycken bakelser vilket innebär att du antingen får bjuda alla dina kompisar eller så halverar du receptet.

Ingredienser

 • 1/2 dl gelesocker
 • 1/2 paket Alpro sojavisp
 • 1/2 paket GoGreen eller Carlshamn havrevisp
 • 1 tsk vaniljessens (flytande) eller 1/2 tsk vaniljpulver (frön, ej sockerblandingen)
 • 2 dl växtmjölk
 • 5 tsk maizena
 • 1 msk florsocker
 • 1 paket smördeg (oftast 10 kvadratiska bitar)
 • 3 msk florsocker + 1 msk vatten att pensla smördegsplattorna med
 • Bär, frukt, strössel eller choklad att garnera med

Gör så här

 1. Vi börjar med vaniljkrämen. Värm Alpro sojavisp tillsammans med gelésockret. Det behöver inte koka men se till att det är varmt nog att sockret smälter och rör i kastrullen hela tiden. Låt sedan gräddblandningen svalna till rumstemperatur och därefter i kylen 2 tim tills dess att den är helt kylskåpskall.
 2. Värm växtmjölk tillsammans med maizena och florsocker. Låt koka upp tills det blir tjockt och sedan svalna till rumstemperatur och därefter i kylen 2 tim tills dess att den är helt kylskåpskall.
 3. Under tiden gräddar du smördegsplattorna. Sätt ugnen på 175 grader och låt smördegen ligga ute i rumstemperatur så att den åtminstone går att skära i.
 4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
 5. Skär varje smördegsplatta så att du får två rektanglar och lägg ut samtliga på plåten.
 6. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå och därefter en plåt som tynger ner smördegen.
 7. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter tills de är spröda och gyllenbruna.
 8. Ta ut plåten och lyft av plåten som ligger ovanpå smördegsrektanglarna.
 9. Sänk värmen till 150 grader.
 10. Dra försiktigt av det övre bakplåtspappret.
 11. Blanda florsocker med vatten och pensla varje smördegsplatta med sockervattnet.
 12. Sätt in i ugnen (utan någon plåt eller bakplåtspapper ovanpå) och låt sockret karamelliseras, tar ca 5 min. Här är det lätt att bränna smördegen så håll ett öga på dina små plattor.
 13. Ta ut plåten, vänd plattorna försiktigt och pensla på sockervatten. Grädda ytterligare 5 min.
 14. Ta ut och låt svalna.
 15. Tillbaka till vaniljkrämen. Blanda nu sojavispblandningen med havrevisp och mjölkblandningen. Vispa 5-10 min med elvisp tills du har en riktigt fluffig kräm. Smaka eventuellt av med florsocker om du vill ha krämen sötare. Låt stå och svalna minst 2 tim, gärna längre.
 16. Nu är det dags att sätta ihop dina bakelser.
 17. Ta en platta och spritsa ut vaniljkrämen.
 18. Dekorera med bär, frukt, strössel, choklad, you name it… Jag föredrar att äta den utan ett lager smördeg ovanpå, det blir bara kladdigt, bökigt och smuligt. Servera den istället som en ”smörgås” så får dina gäster se hur vacker den är.

Recept, text och bild: Gaashud