Näbbdjuret har tänder på tungan

Näbbdjuret är ett väldigt annorlunda djur. Det ser ut som en blandning mellan en utter och en bäver, men så har det dessutom en näbb! Andra lustigheter är att det kan stänga sina öron och har tänder på tungan. Det lever i Australien och kan bli mellan 40 och 50 centimeter långt.

37476
37476

Näbbdjur

Näbbdjuret är ett av väldigt få däggdjur som lägger ägg faktiskt. Däggdjur brukar ju annars föda levande ungar. Hanarna har också giftiga taggar på sina bakben som de kan försvara sig med när de blir attackerade. Det är också ovanligt för däggdjur. Giftet kan döda små djur, men inte människor. Det gör bara jätteont att bli stucken och sen kan man få ganska ont av giftet också.

En häftig grej med näbbdjuret är att det har ett ”sjätte sinne”, som kallas för elektroreception. Det är ett ganska svårt ord, men det betyder att näbbdjuret kan känna av om någon rör sig i närheten, eftersom så fort en muskel rör sig sänds det ut små elektriska signaler. Näbbdjuret har små områden nära och på dess näbb som känner av dessa elektriska signaler. Ganska praktiskt, för näbbdjuret blundar nämligen när det simmar under vattnet!

Text: Sara Skarp