Minkar

En mink är ett mårddjur som kommer ifrån Nordamerika. Idag finns det minkar i många länder i Europa, även i Sverige. Detta beror på att människan har börjat föda upp minkar på farmer, för att ta deras päls. Många minkar har tagit sig ut från farmerna och därför finns det nu också vilda minkar i Sverige. Det fanns tidigare en minkart som kallades europeisk mink men den utrotades när människan började hämta hit den amerikanska minken, eftersom den amerikanska arten var mycket större.

30032
30032

Brun mink tittar in i kameran
Minkar i det vilda

I det vilda lever minkar solitärt, det betyder att de vill leva ensamma och att de har egna revir. De umgås bara med andra minkar när de ska para sig. Minkvalparna stannar hos sin mamma i ungefär tolv veckor innan deras mamma lär dem att jaga själva och sen skaffar ungarna egna revir. Det är viktigt att de får hjälp av sin mamma för att de ska klara sig helt själva när de blir vuxna. En minks revir finns nästan alltid vid vatten och kan vara mellan en och sex kilometer långt. På sitt revir har varje mink mellan flera lyor, till exempel grottor, gropar eller andra gömställen. De markerar sitt revir med sin lukt så att andra minkar ska veta att det redan bor en mink där.

Vitgrå mink vid vattenMinkar är rovdjur och äter till exempel gnagare, fiskar, kräftdjur och fåglar. De spenderar därför mycket tid med att jaga, speciellt i vatten. Minkar är duktiga simmare och kan stanna under ytan länge. Minken är semiakvatisk. Det betyder att den är anpassad för att leva både på land och i vatten. Till exempel så har minken simhud mellan tårna på baktassarna för att kunna simma bättre. En mink kan dyka ner till sju meter under ytan. Minken har också speciella blodkärl som anpassar sig till kylan i vattnet och pälsen är skapad så att den inte börjar frysa när den blir våt.

Minkfarmning i Sverige

I Sverige föds det upp ungefär en miljon minkar på minkfarmer för att människan vill ta deras päls och göra kläder. Minkarna lever på farmerna i små gallerburar, ungefär lika stora som en uppslagen kvällstidning. De lever två och två i burarna vilket gör att de ofta bråkar med varandra. I det vilda lever ju minkarna ensamma på stora revir. På minkfarmerna får de inte heller simma, vilket de ju skulle vilja göra. Det finns inte så mycket att göra i burarna och då mår många minkar så dåligt att de får beteendestörningar. En mink kan till exempel springa runt, runt, runt i buren i samma mönster i flera timmar. Eller så ligger de bara stilla i ett hörn och slutar bry sig om vad som händer. Att minkar stängs in i burar på minkfarmer strider mot djurskyddslagen. I lagens paragraf fyra står det att djur måste kunna bete sig naturligt. Det kan ju inte minkarna i en liten gallerbur!

Faktaruta: Ge din röst för minkarna!Två kvinnor som arbetar för djurens rätt arbetar med att dela ut information om minkfarming

Djurens Rätt driver kampanjen Min röst för minkarna som har samlat in tusentals namn på listor som lämnats till riksdagen. Personer från Djurens Rätt träffar också ofta politiker för att prata om minkarnas situation. 8 av 10 svenskar tycker inte att det ska finnas minkfarmer i Sverige. Flera länder har redan förbjudit pälsdjursfarmning, bland annat Nederländerna, Storbritannien, Kroatien, Slovenien och Österrike. Djurens Rätt arbetar för att det ska förbjudas även i Sverige.

Vill du också be politikerna förbjuda pälsdjursfarmning? Du hittar kontaktuppgifter till dem på riksdagen.se. Du kan till exempel skriva till statsministern eller landsbygdsministern – eller till någon annan politiker du tycker ska hjälpa minkarna! Lycka till och berätta gärna hur det går!