Spel och tävling

Djurens intressen kommer lätt i andra hand i spel och tävlingar. Trav och galopp är de vanligaste spelen med djur inblandade. Det finns också hundkapplöpning i Sverige, men svenskarna spelar mer på greyhoundracing i England och på Irland. Djurskyddsorganisationer har länge anklagat sporten för att vara grym mot hundarna. Spel där djur slåss mot varandra är förbjudna i Sverige. Ändå finns det i hemlighet.

Djurskyddslagen säger att djur inte får användas vid tävling på ett sätt som utsätter dem för lidande. De får heller inte utsättas för doping eller andra medel som påverkar deras insats eller humör. På de flesta tävlingar som pågår öppet, bör en veterinär vara med för att övervaka djurskyddet.

Cirkus

Cirkusar befinner sig på resande fot under hela året. Djuren kan få problem av det i form av stress under resorna och för lite frihet.
De konster som djuren tvingas göra är ofta onaturliga för dem och kan i vissa fall ge skador. Som när elefanter tvingas stå på bakbenen. Det kan ge ledskador.
Några djur är helt förbjudet att visas på cirkus: apor, rovdjur (tamhund och tamkatt får visas), säldjur (sjölejon får visas), noshörningar, flodhästar, hjortdjur (renar får visas), giraffer, kängurur, rovfåglar, strutsfåglar och krokodildjur.
I djurskyddslagen och djurskyddsförordningen står de viktigaste bestämmelserna kring hur man ska ta hand om djuren. Det är svårt att kontrollera på vilket sätt djuren tränas på, eftersom cirkusarna reser mellan olika länder hela tiden.
Djurens Rätt arbetar för att djurcirkusar ska förbjudas. Det ligger inte i djurens intresse att transporteras eller utföra konster.

Djurparker/Zoo

Att skydda hotade djurarter sägs ofta vara anledningen till att djurparker finns. Men främst beror det på att det finns ett intresse hos människan att se djur på nära håll, på ett billigt och bekvämt sätt. Detta kan vara väldigt stressande för djuren.
Att barn lär sig mycket om djur genom att besöka djurparker, tycker inte Djurens Rätt stämmer. Barnen får fel bild av djuren och av hur man kan behandla dem. Att skydda djuren i sin naturliga miljö är ett mycket bättre alternativ.
Djurparkslivet tar ifrån djuren deras frihet och kan innebära hot mot deras hälsa och trivsel. För små utrymmen och för lite att göra i fångenskapen, kan leda till att djuren börjar visa upprepning av ett beteende som inte är till någon nytta. Det kan röra sig om djur som i det vilda rör sig över stora ytor. Många av djuren i svenska djurparker är inte vana vid det kalla klimatet här. Därför hålls de inomhus under vintern, vilket också minskar deras chanser att bete sig naturligt.

Källa: Djurens Rätts faktabas
Bearbetning: Annika Blomstrand

 

Djur som mat          Djur som kläder          Djur som jagas                    Djur i djurförsök