Ta hand om en hund?

Det finns många hundar, både stora och små, unga och gamla, som behöver nya hem. Om du och din familj funderar på att ta hand om en hund så finns det många föreningar som ni kan vända er till som till exempel hundstallet.

Om du vet vilken ras din hund är så ta reda på vad den är framavlad för så att du kan hitta på roliga saker med din hund som den passar extra bra för. Ibland när man har tagit hand om en hund från ett djurhem så vet man inte vilken/vilka raser som finns i hunden. Genom att göra olika roliga saker med din hund så kommer du märka vad den är extra bra på och vad den tycker är extra kul!

Hundar är flockdjur. De mår dåligt av att vara ensamma för mycket. Det kan de visa genom att bli arga och bita sönder saker. Men alla hundar blir inte arga. De blir ledsna och sover sig genom livet. Kan inte hunden vara med på jobbet så kanske det finns en mormor eller farfar som gärna har lite sällskap på dagarna. På många ställen finns det också hunddagis.

Det är viktigt att hunden får hålla igång med promenader, aktivering och lek.

Hundar har lätt för att lära sig nya saker. De tycker det är roligt. För att hunden ska kunna lära, måste den kunna lita på dig. Du lär hunden saker genom att berömma och belöna den när den gör rätt.

Sedan 2001 måste du ID-märka din hund. Det görs hos veterinären.

I december 2006 fanns det 729 000 hundar i Sverige.

 

Ta hand om en katt?

Det finns otroligt många hemlösa katter på djurhemmen runt om i Sverige. Om ni vill ta hand om en katt så vänd er till ett djurhem i första hand.

Se till att kastrera din katt. Många kattungar föds i onödan varje år och dödas eller riskerar att svälta ihjäl för att ingen vill ha dem.

Om du inte har möjlighet att låta din katt gå ut så måste du tänka extra mycket på att aktivera den inomhus. Katten måste kunna klättra och det kan skåp, hyllor eller klöspelare användas till. Många katter tycker att det är kul att leka jaktlekar. Du kan lätt göra olika leksaker med hjälp av snöre, pinnar och papper. Knyt snöret i ena änden på pinnen och sedan lite skrynkligt papper i andra änden på snöret. Sedan är det bara att leka på!

Du kan också gömma godis eller torrfoder på olika ställen i hemmet så att katten får leta upp det. En del katter tycker att det är kul att jaga torrfoder och du skjuter iväg bitar över golvet. Det finns olika aktiveringsspel som man kan köpa till sin katt. Man lägger godis i spelet och så får katten jobba för att komma åt godiset. Olika spel fungerar på olika sätt. Det är extra bra för då måste katten fundera ordentligt på hur den ska komma åt godiset!

 

Djurens Rätt tycker att alla katter ska ID-märkas och registreras. ID-märkning görs hos veterinären och registrera kan du göra hos Svenska Kennelklubben, SKK, som har ett frivilligt kattregister.

17 procent av alla hem i Sverige har katt, vilket innebär att katten är det vanligaste sällskapsdjuret.

 

Ta hand om en kanin?

Kaniner tycker inte om att vara ensamma. Skaffa därför inte bara en. Det gäller oavsett om ditt djur bor ute eller inomhus. Den enda gnagare som inte vill ha sällskap är guldhamstern. Den vill bo själv.

Kaniner ska alltid ha hö och vatten. Förutom det kan du ge den olika grönsaker. Se till att dina kaniner ofta får pinnar och grenar med. Det är bra för deras tänder att gnaga på pinnar.

Det är viktigt att kaninerna får ha det så likt ett liv i det fria som möjligt. Det bästa är om du inte behöver ha en bur utan kan ha en kaninhage i trädgården. Bor du i lägenhet så kanske kaninerna kan få springa fritt i något eller några rum. De är oftast väldigt duktiga på att kissa och bajsa i buren eller annan låda med spån. Även om kaninerna springer fritt så behöver du ha en bur där du kan ha massor av hö som de kan äta och gömma sig i om de vill. Om kaninerna bor i buren mest hela tiden och bara kommer ut på rastning så måste den vara riktigt rymlig.

Oavsett om dina kaniner lever inomhus eller utomhus är det viktigt att den aktiveras. Många kaniner lever hela sina liv bortglömda och ensamma i en bur. Dessa kaniner blir lätt överviktiga och deprimerade. Kan du inte längre ta hand om din kanin, se till att den får ett nytt och bra hem där man har tid för den!

 

Djur som underhållning             Djur som mat             Djur som kläder             Djur som jagas             Djur i djurförsök