Lisa adopterade en vän från katthemmet

Namn: Lisa Wellne Ålder: 13 år Bostad: I Degerfors med mamma, i Karlskoga med pappa. Familj: Pappa, med en katt och en kanin. Mamma och hennes nya man, med 2 katter, 3 hundar och en skäggagam. Lisa har dessutom två biologiska systrar och två “extrasystrar”. Favoritdjur: Hund Lisas storasyster Jessica jobbar på Örebro Katthem och när en av hennes mors katter gick bort så blev katten Ozzy helt ensam. De bestämde sig därför att adoptera en vän till honom från katthemmet. -Vi fastnade först för en katt som heter Betty Boop. När allt var klart och vi åkte dit för...

2781
2781

Namn: Lisa Wellne
Ålder: 13 år
Bostad: I Degerfors med mamma, i Karlskoga med pappa.

Familj: Pappa, med en katt och en kanin. Mamma och hennes nya man, med 2 katter, 3 hundar och en skäggagam. Lisa har dessutom två biologiska systrar och två “extrasystrar”.

Favoritdjur: Hund

Lisas storasyster Jessica jobbar på Örebro Katthem och när en av hennes mors katter gick bort så blev katten Ozzy helt ensam. De bestämde sig därför att adoptera en vän till honom från katthemmet.

-Vi fastnade först för en katt som heter Betty Boop. När allt var klart och vi åkte dit för att hämta henne så satt hon längst upp på en garderob, som en liten drottning och tittade ut över katthemmet, berättar Lisa.

Lisas mamma hade redan skrivit på alla papper när hon tittade in i ett hörn och såg en liten svart katt ligga och trycka i en bokhylla. När de gick fram till henne så kuttrade hon och reste sig för att nå att gosa med dem.

-Vi har valt fel! Det här är katten vi ska ha, sa Lisas mamma.

Så då var det bara att riva pappret och skriva ett nytt. Så kom det sig att det var lilla rädda Dowan som följde med hem istället för den kaxiga drottningen Betty Boop.

När de kom hem med henne så insåg de att hon var räddare än de hade räknat med. Hon låg i ett hörn i “sitt” rum och vågade inte komma fram. Redan första natten sov Lisa hos henne och hon verkar mycket tryggare när Lisa är i närheten.

-Mamma blir lite avundsjuk, för om hon sitter och gosar med henne och jag kommer in i rummet så skriker Dowan rakt ut och rusar till mig istället, säger Lisa.

Hur kommer det sig att du bryr dig så mycket om djur?

– För att djur är lättare att lita på än människor. De finns alltid där när man behöver dem, och de är lättare att umgås med än människor.

Varför tror du att katter känner sig trygga tillsammans med dig?

– Förmodligen för att jag är ganska lugn och låter katterna bestämma vad de vill göra och inte. Storasyster säger att jag “pratar katt”.

Lisa har Aspergers Syndrom och hunden Bilbo, en Jack Russel-terrier, har varit ett stort stöd för henne och har blivit hennes bästa vän. Hon tycker att det är lättare att få kontakt med djur, de är lättare att läsa av vad de vill och hur de känner.

Vad vill du bli när hon blir stor?

– Jag skulle vilja bli tatuerare, men jag skulle också gärna vilja jobba med djur. Gärna hundfrisör. Jag kanske ska öppna en salong som är kombinerad tatuerare och hundfrisör!

Om du fick önska sig vad som helst, vad skulle det då vara?

– Jag skulle önska mig att jag kunde skänka massor av pengar till att hjälpa barn och djur som lider över hela världen och att människor skulle inse att djur är lika mycket värda som oss!

Text: Camilla Bergvall