Linssoppa med smak av apelsin, limeblad, koriander och chili

Häll olja i en kastrull. Jag har sådana där teflonkastruller, som jag verkligen kan rekommendera. Det är de perfekta soppkastrullerna; man kan steka lök och kryddor länge utan att det bränner fast i botten! Och till grötkok är den en stjärna! Men nu ska vi inte snacka kastruller. Hur som helst, i med olja, lök, en liten hackad klyfta vitlök, koriander och chili. Medan detta långsamt fräser ihop mixar du tomater, en klyfta vitlök till, en näve färsk persilja och ett limeblad.

1895
1895

IMG_6648-682x1024

Linssoppa med smak av apelsin, limeblad, koriander och chili

  • Rapsolja
  • ½ gul lök
  • Vitlök
  • Röda linser
  • Färsk chili efter humör
  • 0,5 l vatten, eller efter behov
  • Fyra medelstora tomater (funkar med tomatkross också)
  • En näve färsk persilja
  • Salt
  • Buljong
  • Rivet skal från en apelsin
  • Två limeblad
  • Hel torkad koriander – stötes i mortel
  • ½ paket sojagrädde
  • En uns tamari, rättar till färgen

Häll olja i en kastrull. Jag har sådana där teflonkastruller, som jag verkligen kan rekommendera. Det är de perfekta soppkastrullerna; man kan steka lök och kryddor länge utan att det bränner fast i botten! Och till grötkok är den en stjärna! Men nu ska vi inte snacka kastruller. Hur som helst, i med olja, lök, en liten hackad klyfta vitlök, koriander och chili. Medan detta långsamt fräser ihop mixar du tomater, en klyfta vitlök till, en näve färsk persilja och ett limeblad.

När löken stekt klart slår du i vatten och linser i kastrullen. Se till att du har sköljt linserna väl innan. Lägg i buljong och låt koka enligt anvisningarna på linsförpackningen. Se till att linserna inte torrkokar, utan häll på vatten efterhand som det kokar bort.

Tillsätt tomatmixen. Rör om. Riv i apelsinskalet. Hacka det andra limebladet fint och lägg i det också. Smaka av med salt. Låt soppan koka upp och puttra på svag värme så kryddorna blandar sig väl och kommer fram ordentligt. Till sist häller du i sojagrädde samt justerar färgen med ett uns tamari.

 

Foto och recept: Gaashud