Djur online

På Internet och i sociala medier myllrar det av roliga videos på djur eller otroliga berättelser om djur som blir räddade. Så vad ska vi tänka på när vi ser videos online, både på vilda djur och familjedjur?

Djur online - kul för vem?

Även om det ser roligt ut för oss kan det vara skrämmande eller stressande för djuren. Ett exempel är trenden att lägga en gurka bakom sin katt när hen äter. När hen vänder sig om ligger ett stort, okänt, ormliknande föremål bakom hen. Katten vet inte att det är en gurka och att den är ofarlig. Tänk på hur rädd du kan bli när någon plötsligt står bakom dig. Annat som kan vara stressande för djuren är att bli påtvingade kläder, eller när de fastnar i plastpåsar eller kartonger. För oss ser det roligt ut, men djuret försöker i panik fly för sina liv från det okända, läskiga.

Andra gånger är det videor på folk som hittar ”skadade” eller ”övergivna” djur ute och tar hem dem för att ”rädda” dem. Det finns självklart fall när detta är sant, men det händer att folk försätter djuren i farliga situationer för att kunna filma när de räddas. Sedan sprids deras video och de får massa visningar och gilla-markeringar. De ser ut som hjältar, men det är bara på låtsas med djur som far illa.

Vilda djur drabbas

Även vilda djur drabbas. Ibland är det djurungar som påstås vara övergivna och tas in för att växa upp som ett familjedjur, trots att deras mamma och pappa säkert fanns i närheten. Eller så är det någon som närmar sig ett vilt djur, som sedan går till attack. Då kan det bli farligt för människan, och djuret riskerar att avlivas för att ha attackerat. Det finns till och med trender som har ökat handeln med vilda djurungar som familjedjur: djurbäbisar som fångas i det vilda, får tänder och klor utdragna och säljs för att de är söta.

Snälla videos

Självklart är inte alla videos online på djur dåliga. Det finns jätteroliga videos på katter som försöker fånga bollen i TVn eller hundvalpar som vill leka med sin spegelbild. Det finns människor som hjälper hästar som har fastnat i lera och paddlare som träffar nyfikna sälar. Det viktiga är att se på videorna kritiskt och inte dela och uppmuntra trender och inlägg som utsätter djur för fara och stress.

Rapportera inlägg om du misstänker att något djur lider!

Facebook: klicka på på de tre punkterna i hörnet av inlägget 🡪 klicka på Anmäl inlägg 🡪 välj alternativet som passar bäst (t ex Våld, Falsk Information, eller Något Annat) 🡪 skriv varför du anmäler inlägget

Instagram: klicka på de tre punkterna i högra hörnet 🡪 välj Anmäl 🡪 välj det alternativ som passar bäst 🡪 följ instruktionerna

TikTok: klicka på Dela (Share) pilen 🡪 välj Rapportera (Report) 🡪 välj alternativ som passar bäst 🡪 beskriv varför du anmält videon. Här kan du bifoga skärmdumpar som du tagit på videon

Du kan göra skillnad för djuren!

Var alltid en snäll djurvän! Att vara medlem i Rädda Djuren-klubben gör skillnad för djuren. Vi lär oss mer om djur och får möjlighet att lära känna dem och förstå vad de behöver för att må bra. Rädda Djuren-klubben vill vara rösten för dem som inte kan prata.

Klicka här om vill du ge bort ett medlemskap till en ung djurvän!

Medlemsavgiften ligger på 100 kr och innefattar en fin välkomstpremie och fem tidningar av barnklubbens egen tidning Klubbnytt, som är proppfylld av spännande djurfakta, knep & knåp och djurvänligt pyssel!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer