Köp inte – adoptera!

Det är bra att det finns många människor som försöker hjälpa hemlösa djur. Det finns till exempel djurhem som är ofta drivs med hjälp av bidrag från andra djurvänner. Det kräver mycket tid och kunskap att driva ett djurhem och de gör ett jätteviktigt arbete. Till djurhemmen får djur som är hemlösa komma och vänta på ett nytt kärleksfullt hem. Ibland behöver djuren också vård för att de skadats ute i naturen.

12459
12459

Köp inte, adopteraDet finns många hemlösa djur, både i Sverige och i världen. I Sverige finns det ungefär hundra tusen hemlösa katter. Det finns flera anledningar till att djur blir hemlösa. Det är tyvärr vanligt att människor lämnar katter ensamma i naturen när de inte längre vill ta hand om dem eller att katten råkat gå vilse och inte hittat hem. Om de då inte har någon märkning eller halsband kanske de aldrig kommer tillrätta. Ibland kan hundar, katter och andra djur behöva nya hem efter att de blivit dåligt behandlade där de bott.

Ett barn och en hund kramas. Hunden vinkar

Det är bra att det finns många människor som försöker hjälpa hemlösa djur. Det finns till exempel djurhem som är ofta drivs med hjälp av bidrag från andra djurvänner. Det kräver mycket tid och kunskap att driva ett djurhem och de gör ett jätteviktigt arbete. Till djurhemmen får djur som är hemlösa komma och vänta på ett nytt kärleksfullt hem. Ibland behöver djuren också vård för att de skadats ute i naturen.

Du kanske inte kan rädda hela världen, men du kan rädda någons hela värld. Det kan du göra genom att adoptera istället för att köpa ett djur från en uppfödare. Då hjälper du ett djur som behöver dig och samtidigt gör du plats åt ett nytt djur som kan få tak över huvudet på djurhemmet. Dessutom är du med och förändrar hur människor ser på djur och höjer deras värde.

Om du vill sprida information om katternas situation mejla oss på [email protected] så få du broschyrer att dela ut. Skriv din adress och hur många broschyrer du vill ha så kommer de hem i brevlådan. Det är helt gratis!

Att leva tillsammans med ett eller flera djur betyder att du har ansvar för att djuren mår bra. Djuren har rätt till att vara glada och bo i trygga hem.

11334846-hej

Vill du ta hand om ett djur? Fundera på:

 • Kan du det du behöver om det djur du vill adoptera? Annars kan du låna böcker om de flesta djur på biblioteket och läsa på. Kunskap är viktigt för att du ska kunna ta hand om djuret så bra som möjligt!
 • Är du beredd att lägga pengar på veterinärvård och andra saker för att djuret ska må så bra som möjligt?
 • Har du tid att leka, kela och sköta om djuret? Tänk på att djur kan leva i många år och att du har ansvar för att de får det bra livet ut.

Om du svarar ja på frågorna här ovanför så kommer här en liten guide till hur det går till när du adopterar ett djur. Om du inte har möjlighet att adoptera ett djur till din egen familj kanske du kan hjälpa djurhem på andra sätt. Du kan till exempel fråga om de behöver någon som leker och klappar katterna när de känner sig ensamma eller samla in pengar till djurhemmet.

637516-newborn-guinea-pigs

Djurens Rätt och Rädda Djuren-klubben driver inte själv några djurhem, utan försöker påverka genom att sprida information om att det går att adoptera istället för att köpa. Vi jobbar också med att påverka politikerna att ta större ansvar för de hemlösa djuren och ställa högre krav på de som lever tillsammans med djur. Djurens Rätt bedriver sedan länge ett samarbete med Kastreringsbussen för att hjälpa hemlösa katter. Då fångas katter som lever i det vilda för att kastreras så att de inte förökar sig. Om katterna som lever fritt i naturen inte blir kastrerade så riskerar det ju att bli jättemånga fler katter efter ett tag som får leva hemlösa.

Såhär går det till att adoptera djur

Om du funderar på att utöka din familj med en katt, hund eller något annat djur, vänd dig då till någon omplaceringsverksamhet eller ett djurhärbärge. Det finns jättemånga ställen att vända sig till i Sverige och det finns också organisationer som driver djurhem utomlands. Du kan hitta många av dem på internet – det finns också en lista med några av dem i vårt omplaceringsregister.

Olika djurhem har olika regler och jobbar på olika sätt. Vissa hjälper till exempel bara katter, medan andra tar hand om fler olika sorters djur. Läs på lite om djurhemmet och ta sedan kontakt med dem för att visa ditt intresse. Fråga vad de ställer för krav på dig som ska adoptera. Oftast får du sedan besöka djurhemmet för att träffa djuren och se vilket djur som passar just tillsammans med dig. Avsluta alltid din adoption med att skriva under ett överlåtelseavtal som bevisar att det nu är du som tar hand om djuret.

68879-rat

Gå igenom checklistan när du adopterar ett hemlöst djur:

 • Har du läst på om djurarten så att du vet vad som krävs för att de ska må bra?
 • Har du frågat om djurhemmet vet något om hur djuret haft det innan?
 • Har du fått skriva på ett överlåtelseavtal som bevisar att du nu har ansvar för djuret?
 • Har djuret fått en ordentlig veterinärbesiktning så att du vet att det mår bra?
 • Har djuret vaccinerats?
 • Är djuret kastrerat eller steriliserat?
 • Har djuret en identitetsmärkning (gäller hund, katt och häst)?
 • Skaffa också en bra försäkring till ditt djur så att det inte blir så dyrt när ni behöver gå till veterinären.

Text: Camilla Bergvall

67515-where-are-our-mice