Khanom krok – thailändska kokospannkakor

I Thailand kan du köpa dessa små läckerheter i princip överallt, skillnaden är att de egentligen inte ser ut som plättarna på bilden. Traditionellt sätt steks de nämligen i en stekpanna med urgröpta halvglober, snarlik det svenska munkjärnet eller stekpannorna som de danska æbleskiverne steks i. I brist på bättre fick dock plättjärnet bli min räddning och en svensk variant av den thailändska kokospannkakan är därmed född.

1720
1720

IMG_0997-620x487

I Thailand kan du köpa dessa små läckerheter i princip överallt, skillnaden är att de egentligen inte ser ut som plättarna på bilden. Traditionellt sätt steks de nämligen i en stekpanna med urgröpta halvglober, snarlik det svenska munkjärnet eller stekpannorna som de danska æbleskiverne steks i. I brist på bättre fick dock plättjärnet bli min räddning och en svensk variant av den thailändska kokospannkakan är därmed född.

Khanom krok heter alltså dessa små pannkakor som är helt naturligt fria från ägg, mjölk och gluten. Recept är extremt enkelt med sina fyra ingredienser.

 

Khanom krok (thailändska kokospannkakor)

  • 3 dl rismjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 1/4 tsk salt

Blanda alla ingredienser. Smeten ska vara ungefär lika tjock som pannkakssmet, kanske något fastare. Justera tjockleken med antingen mer rismjöl eller mer kokosmjölk. Jag använde en ganska fet och tjock kokosmjölk, använder du på en lösare variant kan du som sagt få kompensera med lite mer rismjöl. Därefter värmer du ditt plättjärn eller din stekpanna och steker plättarna på samma sätt som ”vanliga” svenska plättar eller pannkakor, dvs. med lite fett i pannan. Kom ihåg att de första plättarna oftast blir fula till färg och utseende, när du kommit över den första stekningen blir resterande plättar som det ska se ut. Servera varma med lite glass eller med färska bär.

 

Recept & foto: Gaashud