Katter söker nya hem

Vid telefonplan i Stockholm ligger Stockholms katthem. Det är en lokal där hemlösa katter i nöd blandas med kärleksfulla människor, där dom flesta jobbar gratis med att hitta nya hem till katterna. Så vad är det då för katter som kommer till ett katthem? Det kan vara väldigt olika, allt ifrån sommarkatter som någon som inte vet bättre har lämnat åt sitt öde på hösten eller katter som kommer från ett hem där matte/husse av någon anledning inte kan ha kvar sin kompis. Ibland kan det till och med komma in vildkatter. En anledning till att det finns så mycket...

16177
16177

Vid telefonplan i Stockholm ligger Stockholms katthem. Det är en lokal där hemlösa katter i nöd blandas med kärleksfulla människor, där dom flesta jobbar gratis med att hitta nya hem till katterna.

Så vad är det då för katter som kommer till ett katthem? Det kan vara väldigt olika, allt ifrån sommarkatter som någon som inte vet bättre har lämnat åt sitt öde på hösten eller katter som kommer från ett hem där matte/husse av någon anledning inte kan ha kvar sin kompis. Ibland kan det till och med komma in vildkatter.

En anledning till att det finns så mycket lösa och vilda katter är för att folk inte kastrerar sina katter och sen låter dom gå ute. Då kan till exempel en utekatt som är en hane träffa en förvildad hona och så blir hon gravid och föder katter som i sin tur kan få fler kattungar eftersom ingen tar hand om och kastrerar dom. Så fortsätter den onda cirkeln. Se därför till att alltid kastrera dina utekatter!

På stockholms katthem jobbar det massor med volontärer. Dom tar hand om katterna, byter på lådorna, matar och vårdar dom som behöver det. För att bli volontär måste man vara 15 år gammal. Det är även bra om man kan komma dit regelbundet. För mer information om hur man anmäler sig gå in på katthemmets hemsida (adress finns i slutet på artikeln).

Stockholms katthem startades 1983 och hette då kattvärnet men bytte sedan namn 1990. Man jobbar inte bara med att ta hand om och omplacera katter utan även med att rehabilitera dom som behöver det innan man hittar nya hem till dom. Till exempel så kan det komma in katter som råkat ut för något tråkigt och kanske inte riktigt litar på människor längre. Då hjälper man den katten att lära sig lita på människor igen.

Det kostar väldigt mycket pengar med mat och veterinärkostnader till alla katter. Ibland kan dom ha upp till 65 antal katter på hemmet samtidigt och alla behöver mat, kattsand och omvårdnad. Alla katterna kastreras och vaccineras innan de får flytta till ett nytt hem. Därför är Stockholms katthem beroende av alla frivilla bidrag som dom får från både privatpersoner och företag. Man kan bland annat bli fadder, sponsra en bur eller såklart skänka en valfri engångssumma om man vill. Dom har även en liten shop där man kan köpa saker, pengarna man tjänar går givetvis till katterna. Mer information om hur man skänker pengar och handlar finns på deras hemsida.

www.katthemmet.nu

Om du funderar på att skaffa katt så titta gärna förbi ditt lokala katthem. På http://kattpolisen.ifokus.se/links finns en lista med olika katthem runtom i landet.

Och snälla skaffa inte en katt bara över sommaren. Katter klarar sig inte själva ute i naturen och går oftast en långsam död till mötes över vintern. Att överge en katt är även ett brott mot djurskyddslagen.

Text och foto: Toni Wincent