Varför diggar vi katter?

Ingen har väl inte missat alla kattbilder som sprids på internet. Men varför diggar vi egentligen katter så himla mycket? Forskning har visat att det handlar om att de har stora ögon i förhållande till sin kropp. Precis som mästerkatten i stövlarna i Shrek-filmerna som tindrar med sina stora ögon. Hur kan man motstå dem när de lägger huvudet på sned och tittar på en? Katter är det vanligaste husdjuret i Sverige. 17 % av alla svenska hem har en katt. Om man har en katt hemma så tycker man ofta att den är lat eller bara ligger och sover....

7701
7701

Ingen har väl inte missat alla kattbilder som sprids på internet. Men varför diggar vi egentligen katter så himla mycket? Forskning har visat att det handlar om att de har stora ögon i förhållande till sin kropp. Precis som mästerkatten i stövlarna i Shrek-filmerna som tindrar med sina stora ögon. Hur kan man motstå dem när de lägger huvudet på sned och tittar på en?

Katter är det vanligaste husdjuret i Sverige. 17 % av alla svenska hem har en katt. Om man har en katt hemma så tycker man ofta att den är lat eller bara ligger och sover. Och katter behöver sova mycket. Men när de väl är vakna så är det viktigt att man leker med dem så att de inte blir uttråkade. Man kan till exempel gömma torrfoder så att katten får leta efter sin mat, eller så kan man leka jaktlekar där katten får jaga någon leksak som den tycker är rolig.

Alla som har träffat katter vet att de har en alldeles egen personlighet. Ingen katt är den andra lik. Vissa tycker om att kela mycket, andra tycker mest om att vara ifred och säger själva till när de vill ha sällskap. “Det är inte jag som har katt, det är katten som har mig”, säger människor ibland. Då menar man lite skämtsamt att det är katten som bestämmer hur allting ska vara.

Om man funderar på att ta hand om en katt så är det bra att vända sig till ett hem för hemlösa katter och adoptera en katt. Det finns över hundra tusen katter i Sverige som inte har något hem, trots att vi tycker om dem så mycket, är inte det konstigt?

Om du klickar på länken kommer du till en sida där det står vilka katthem som finns i Sverige nära dig http://www.katter.nu/katthem/.

Text: Camilla Bergvall