Pannkakstårtan

Här kommer ett härligt recept på pannkakstårta med olika fyllningar. Det superveganbagaren Karolina Tegelaar som står för receptet.   Läs mer

1561
1561

Recept och bild: Karolina Tegelaar (instagram, Kakboken på facebook)
Text: Hanna Oskarsson

Här kommer ett härligt recept på pannkakstårta med olika fyllningar. Det superveganbagaren Karolina Tegelaar som står för receptet. Följ henne i sociala medier och köp hennes fantastiska kokböcker!steckad linje

Tunna pannkakor

  • 100 G mjölkfritt margarin
  • 7 DL vetemjöl
  • 1 TSK bakpulver
  • ½ TSK salt
  • 11 DL valfri växtmjölk

Smält margarinet och låt svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en stor bunke och häll ner mjölk och svalt margarin. Vispa ihop till en jämn pannkakassmet. Provstek en pannkaka i matfett och vill du ha tunnare smet tillsätter du upp till en deciliter mer mjölk. Är smeten för tunn redan nu så tillsätter du några matskedar vetemjöl.

Tårtfyllning

  • 7 DL vispbar växtgrädde
  • 4 – 7 DL sylt (på bilden har jag använt havtornssylt som är min favorit)

Fyll varje lager med både sylt och grädde eller varannan om du vill ha varierande lager. Tårtan på bilden har både grädde och sylt på varje lager.

Vill man göra en tårta med hasselnötsfyllning har jag ett recept på det också såklart och beroende på hur hög tårta man vill göra behöver man dubblera eller trippla krämen. Vill man ha mer chokladsmak kan man smälta 100 g choklad och röra ner i hasselnötskrämen för att få en chokladrikare smak men även öka mängden kräm.

Hasselnötskräm

  • 200 G hasselnötter
  • 1 DL florsocker
  • 1 TSK vaniljsocker
  • ½ DL kakao
  • 1 KRM salt
  • 1-2 MSK smakneutral olja

Rosta nötterna i ugnen i 8-10 minuter i 175°C. Gnugga bort skalet när nötterna svalnat. Mixa hasselnötterna tills de är väldigt finmalda, gärna ett smidigt hasselnötssmör, mixa inte för länge så att hasselnötsmassan blir varm, då förstörs massan. (Har du en effektiv mixer blir de snabbt ett fint hasselnötssmör vilket är optimalt, men mixar man för länge skär sig smeten och oljan separerar). Häll ner florsocker, vaniljsocker, kakao, salt och olja och mixa tills allt är blandat. Lägg över i rena burkar och förvara i kylskåp. Servera på mackan, använd till kakor, muffins eller i tårtfyllningar.