Kaniner är flockdjur

Kaniners sociala liv är minst lika invecklat som människors. De blir osams, de slåss och de blir vänner igen. Kaniner som trivs ihop brukar ligga tätt tillsammans och putsar gärna varandras pannor och öron. Kaniner ska alltid leva flera tillsammans.

11025
11025

Kaninflock betar i hage

Kaniner är sociala

Kaniners sociala liv är minst lika invecklat som människors. De blir osams, de slåss och de blir vänner igen. Kaniner som trivs ihop brukar ligga tätt tillsammans och putsar gärna varandras pannor och öron. Kaniner ska alltid leva flera tillsammans. Absolut minst två kaniner men gärna en större flock om fyra-fem kaniner. Finns det tillräckligt med plats och många skyddade platser, där de kan vila, så är 10-15 kaniner en bra flock. Då har de verkligen möjlighet att utveckla sina sociala relationer. Vissa kaniner, som har levt ensamma en längre tid, kan ha svårt att umgås med andra kaniner när de väl träffar dem. Men ge det lite tid så kommer kaninspråket fram. Det är aldrig tillräckligt med sällskap av människor eller av andra djur.

Låta nya kaniner mötas

När kaniner ska lära känna varandra är det bäst om de först får träffas i en miljö som är ny för dem. Det bästa är att bygga en hage, och sedan skaffa de kaniner du tänker ha, alla på en gång. I verkligheten blir det inte alltid så. Då kan du sätta upp en tillfällig hage av kompostgaller eller hitta en annan plats där kaninerna kan träffas den första tiden. Använd inte samma inredning i hagen som de gamla kaninerna är vana vid utan ta något annat. När främmande kaniner sätts ihop blir det ofta slagsmål. Det kan se allvarligt ut men för det mesta klarar de sig oskadda. Det är väldigt viktigt att kaninerna har gott om plats när de sätts ihop, så att de kan fly undan och inte kan trängas in i ett hörn. Försök att låta dem hållas även om det ser hemskt ut. Håll hoppet uppe! De allra flesta kaniner blir kompisar efter ett litet tag även om de bråkar i början.

Kastrera hanar

Okastrerade hanar är svåra att ha tillsammans utan att de bråkar med varandra. När de väl är kastrerade är oftast hanarna de lugnaste och snällaste individerna i flocken. Det finns vissa hanar som behåller sitt hanbeteende även efter kastrering och då kan det bli problem om han ska bo med andra hanar. Om det skulle hända så är det bättre att låta någon av de kastrerade hanarna bo tillsammans med några honor istället.

Kaninmat

Kaniner har de ett stort behov av att gnaga eftersom de har tänder som växer hela tiden. Grenar, gräs och hö är livsviktigt för att hålla tänderna i form. Kaniners matsmältningssystem är anpassat för att de ska äta så gott som hela tiden. Att få mat serverad en gång per dag är inte alls bra för dem. Hö eller gräs ska finnas hela tiden. Grönsaker, frukt och pellets ska bara ges i mindre mängder. Kaniner dricker ganska mycket. Vattnet ska serveras i skål för att de ska kunna dricka på ett naturligt sätt.

Adoptera

Det finns många oönskade kaniner som behöver ett nytt kärleksfullt hem. Adoptera från ett djurhem eller ta hand om några kaniner som behöver omplaceras.

Fyra bruna kaniner betar gräs

Bygg en kaninhage!

Kaniner mår allra bäst om de får vara utomhus. Eftersom kaniner vill gräva så är det väldigt svårt att tillgodose deras behov inomhus. Dessutom får de möjlighet att röra på sig ordentligt om de får bo i en hage. En kaninhage kan vara hur stor som helst. En del väljer att sätta stängsel runt hela trädgården istället för att göra en liten hage för kaninerna. Hagen behöver absolut inte vara platt utan det får gärna vara lite olika höjder. Träd och buskar ger extra skydd mot regn och rovfåglar. Se bara till att det inte är träd och buskar som är giftiga för kaniner. Vi rekommenderar att staketet är minst 120 cm högt för att kaninerna inte ska hoppa över. Det går givetvis att bygga supersnygga staket eller plank men det lättaste och billigaste är att bygga med kycklingnät och stolpar. Det finns två sätt att bygga hagen på för att ingen ska kunna gräva sig in eller ut. Antingen kan du gräva en vallgrav där hagen ska vara, slå ner stolpar på lagom avstånd, tryck ner staketet i vallgraven samtidigt som du spänner det och fäster i stolparna. Lägg tillbaka jorden så att vallgraven fylls upp. Det andra alternativet är att sätta fast nätet som ett L så att det inte går att gräva vid staketet. Det går att fästa nätet i marken med tältpinnar eller lägga tunga stenar på det. Efter ett tag kommer gräs och annat göra att nätet växter fast i marken.

Kaniner behöver flera skyddade platser där de kan vila. De vill alltid ha flera ingångar till viloplatsen. Du kan bygga ett superenkelt regnskydd genom att slå i några smala stolpar i marken och lägga på en träskiva som du fäster med några skruvar eller spik. Kaniner får varmare vinterpäls så de mår alldeles utmärkt utomhus hela året. Se bara till att de har gott om hö, skyddade viloplatser och att vattnet inte är fruset.