Kända grisar!

Grisar är smarta och roliga djur med väldigt mycket personlighet. Så det kanske inte är så konstigt att det finns många kända grisar både i sagornas värld och i verkligheten. Känner du igen någon av de här?

15530
15530


Text: Camilla Bergvall

Grisar är smarta och roliga djur med väldigt mycket personlighet. Så det kanske inte är så konstigt att det finns många kända grisar både i sagornas värld och i verkligheten. Känner du igen någon av de här?

 


Gristian är Djurens Rätts egen maskot och gris-aktivist. Han bor i Göteborg och brukar vara med på aktiviteter som Göteborgs lokalavdelning arrangerar där. Ibland får han också följa med ut på Djurens Rätts sommarturné eller åka ut och resa på egen hand. Hans hjärtefråga handlar om att få människor att äta mer vegetariskt eftersom han inte tycker om att människor äter hans grisvänner, eller andra djur för den delen.

Dessutom är Gristian en riktig vitsare, som många andra som kommer från Göteborg. Han tycker om att skoja och dra skämt för alla han möter. Gristian tycker om när folk skrattar och vill göra alla omkring sig glada samtidigt som han försöker påverka människor att välja mer djurvänligt.

 


Kanske har du hört sagan om tre små grisar som bygger varsitt hus. Den första bygger sitt hus av halm, den andra bygger sitt hus av trä och den tredje bygger sitt hus av sten. Då kommer en varg som vill äta upp grisarna och blåser omkull de första två grisarnas hus, men när han kommer till den tredje grisens hus kan han inte blåsa omkull stenväggarna. Trots vargens pustande och frustande så lyckas han inte komma åt grisarna inne i huset.

Den här folksagan gjorde Disney en tecknad kortfilm på som fick flera uppföljare. Sen skapades den tecknade serien Lilla Vargen där de tre små grisarna finns med.

 

 


I böckerna som A.A. Milne har skrivit och i filmerna som Disney har gjort om den gula björnen Nalle Puh finns en gris som heter Nasse. Det är lätt att tro att Nasse är en ängslig och rädd gris men egentligen är han väldigt modig, speciellt när det gäller att ställa upp för sina vänner. Han hjälper bland annat I:or att bygga upp sitt hus som blåst omkull och när Uggla och Puh har fastnat i Ugglas omkullvälta hus är det Nasse som räddar dem.

Nasse är Nalle Puhs allra bästa vän i Sjumilaskogen och hans favoritmat är ”hållon” som han säger när han menar hallon. I böckerna som är skrivna på engelska får vi dock veta att det egentligen är ekollon som Nasse gillar. Det finns flera saker som skiljer sig från böckerna i Disneys filmer, från början hade Nasse en grön och randig tröja, men i filmerna är han helt rosa. Nasse är känd för sin replik ”Åh, kära nån då” som han säger när han blir rädd.

 


I en av filmerna om Emil i Lönneberga får vi träffa grisen som kallas Griseknoen. Det är i den sista av Emil-filmerna som kom 1973. I den filmen räddar Emil livet på en nyfödd liten griskulting. Han tar hand om grisen och döper den till Griseknoen. Han lär den att sitta fint, hoppa högt och flera andra konster. Tillsammans förbluffar de hela Lönneberga, ingen hade kunnat tro att en liten smålandsgris hade kunnat göra sådana konster. När Emils mamma Alma har bryggt körsbärsvin till fru Petrell så råkar Emil och Griseknoen äta upp de jästa körsbären och då mår de inte så bra.
Filmen om Emil och Griseknoen spelades in i Rumskulla, Mariannelund och Näs i landskapet Småland och hade premiär den 6 oktober 1973 på en biograf i Vimmerby.

 


Steve och Derek köpte vad de trodde var en minigris som hette Esther. Hon vägde då knappt 2 kilo men två år senare vägde hon över 220 kilo. Då insåg Steve och Derek att det nog inte var en minigris de hade fått som familjemedlem, men de hade blivit så fästa vid henne att de lät henne stanna hos dem. Hon har vant sig vid att leva i familjens hus, sova i deras säng och att göra sina behov utomhus, precis som en hund.

Nu har Esther blivit världskändis på nätet. Hon har över en miljon fans på Facebook och hon har fått en egen matlagningssida där hon sprider djurvänliga recept. Esthers familj, som hjälper henne med att sprida informationen, skriver att de hoppas att Esthers storhet på nätet kan få människor att tänka över vad de äter och handlar. Hela världen har fått chansen att lära känna Esther och att grisar är intelligenta och kännande individer och de hoppas att det kan förändra hur vi ser på grisar – som kompisar och inte som mat. Esther finns såklart också på Instagram, spana in @estherthewonderpig

 


Babe är huvudpersonen i en film från 1995 som heter ”Babe – den modiga lilla grisen”. I filmen skiljs han från sin mamma och sina syskon när han är en liten kulting och hamnar på bonden Hoggets gård. Där får han bland annat lära känna den kloka vallhunden Fly, den snackiga ankan Ferdinand, den gamla tackan Maa och en trio med sjungande möss. När Babe kommer till gården vänds alla djuren (och bondens) tillvaro upp och ner. Babe lär sig att valla får på gården tillsammans med Fly och gör succé. Både människorna och djuren i filmen får sig en tankeställare kring hur vi ser på olika sorters djur. Babe tog världen med storm och få kan låta bli att älska den modiga lilla grisen.