Julia älskar djur

Julia Wiberg drömde som liten om att jobba på bondgård eller i en kiosk – men så blev det inte. Istället blev hon journalist och nu är hon programledare för Djur med Julia som sänds på Barnkanalen. Vi ringer upp Julia när hon är på Stora Karlsö utanför Gotland för att spela i nya avsnitt till programmet.

12182
12182

Mörkhårig tjej poserar bredvid en älgkalv

– Jag älskar alla djur! Djur är det bästa som finns, säger Julia.

Julia kom själv på idén till programmet när hon tänkte på vad hon hade velat se som barn. I varje avsnitt med Djur med Julia så kommer ett brev från ett djur, men det står inte vem det är ifrån, bara en bokstav och några ledtrådar. Då gäller det att lista ut vem det är ifrån så att hon kan komma och hälsa på.

– Det är superspännande att spela in programmet. Det är extra roligt när jag får träffa djur som är i sin rätta miljö. Jag drömmer om att få träffa fler vilda djur, för att få visa tittarna hur djur har det på riktigt, säger Julia.

Det är viktigt att respektera deras hem och låta det ske på djurens villkor. Julia berättar att de ibland får sitta och vänta jätte länge på att vissa djur ska vilja komma fram till dem.

– Men hellre det än att jag ska klampa in och störa dem. Programmet blir också mycket bättre om det får vara på djurens villkor.

Det roligaste med att få göra programmet är att få träffa alla olika djur och att få lära sig mer om dem.

– Jag får också se deras olika personligheter. Även om det är en stor flock med kameler så har alla olika personligheter, djuren är ju individer precis som vi människor.

Julia får se många nya platser i Sverige. Ute på Stora Karlsö där Julia är just nu det fantastiskt vackert, beskriver hon och de har fått träffa sillgrisslor som Julia tycker är supercoola, men också halvvilda gotlandsruss. Tidigare var de uppe i Norra Sverige och träffade renar.

Det som inte är lika kul med att spela in programmet är när det inte känns bra för djuren. Julia beskriver att när de varit på större djurparker så har det märkts tydligt att djuren mest är där för människans skull.

– Det kan vara jobbigt att se. Det är ju bra att både barn och vuxna kan lära sig mer om djur, men djuren måste också respekteras och behandlas väl. Helst ska de ju få vara i sin naturliga miljö, på djurparker hålls ju många vilda djur i fångenskap.

Julia har alltid älskat djur. Hon växte upp i en by utanför Umeå där det fanns massor av djur. Själv hade hon ett marsvin som betydde allt för henne.

– Det finns så sjukt många olika djur, som kan så många olika saker. Alla djur har så spännande egenskaper, som giraffen som står och sover eller sillgrisslans ungar som kan hoppa 30 meter rakt ner från klipporna innan de springer ut i vattnet och simmar till sin pappa. Naturen är väldigt häftig!

Den tredje säsongen av Djur med Julia börjar sändas på Barnkanalen under hösten och det blir sexton avsnitt där du får träffa olika djur.