Vera Nord sjunger om sitt liv

Vera Nord är tolv år gammal och redan skivartist. Förra året spelade hon in sin första skiva på eftermiddagarna efter skolan. Hennes låtar handlar om vardagliga saker allt från hjärnskakningar till loppisfynd.

4157
4157

Vera Nord

Text: Camilla Bergvall
Foto: pressbilder

Hur är det att vara artist? Brukar folk känna igen dig på stan?

– Det är jätteroligt. Ja, som till exempel idag var det tre tjejer som var så gulliga och kom fram och ville ta en bild. Det är klart att de får och jag tycker bara att det är roligt.

Vera har hunnit med mycket i sin karriär redan. Hennes debutalbum ”Alla gör sin grej” släpptes förra våren och handlar om ämnen som hon tror de flesta kan känna igen sig i. Låtarna handlar om saknaden efter en bästis som flyttar, ett husdjur som dör eller en farmor som man aldrig hann träffa. Förra sommaren var hon med på Allsång på Skansen och sedan nominerades hon för en Grammis.

Hur var det att vara med på Allsång på Skansen och uppträda inför så många samtidigt?

– Det var väldigt spännande och kul att se hur det går till bakom och alla var väldigt gulliga. Jag tycker nästan det är enklare att sjunga för en stor publik. Om det är inte är så många kanske man får ögonkontakt med någon och tappar jag koncentrationen.

Blir du inte nervös?
– Ja, det är alltid bra att vara nervös innan, annars skulle man få en chock när man väl kliver upp på scenen. Pirr gör att man är beredd, säger Vera.

Vera har svår dyslexi och hennes pappa som är barnboksförfattare hjälper till med låttexterna. Vera hatar sin dyslexi och låten ”Dyslexi är bajs” handlar just om det. Det blev hennes första låt till skivan som släpptes i april förra året. Hon fick göra en intervju i Nyhetsmorgon och efter bara en vecka hade över tio tusen personer lyssnat på låten på youtube. Dyslektiker kallar låten för sin nationalsång och hyllar Veras låt om hur det är att vara dyslektiker.

 Pappa skriver mina låtar, men han utgår från mig och det känns som mina när jag väl får höra dom. Alla låtar handlar om mig och mitt liv, säger Vera.

Vad är det som är så roligt med att sjunga och uppträda som artist?

– Man får träffa roliga människor. Jag älskar att sjunga, jag sjunger från morgon till kväll. Och då är det extra roligt att folk uppskattar det jag gör och det jag älskar att göra. Jag har alltid vetat att jag vill hålla på med musik, men när jag var liten ville jag bli brandman.

Vera älskar djur och har själv en fransk bulldog som heter Scilla. Annars gillar hon grisar.

– Jag vet inte varför, jag har alltid gillat grisar. Speciellt små. Jag tror det började med Griseknoen i Emil i Lönneberga, berättar Vera.

Vera-Nord-pressfoto-(2)Vera-Nord-pressfoto-(3)