Fotografen Mattias Klum brinner för djur och natur

  Mattias Klum är den världskända fotografen som blivit publicerad i bland annat National Geographic Magazine, där han blev den förste svensken att få sin bild på omslaget. Hans fotografier har ställts ut på gallerier i hela världen och han föreläser om sina expeditioner, både i Sverige och internationellt. Förutom fotografier jobbar Mattias Klum också …   Läs mer

5573
5573

 

Ett vimmel av färgglada fiskar simmar i havet bland röda och svarta koraller i olika former.
Korallrev är hem för många tropiska fiskar. Foto: Mattias Klum

Rubrik: Fotografen Mattias Klum brinner för djur och natur

En närbild snett framifrån på Mattias Klum där han står med armarna korsade och tittar in i kameran. I bakgrunden syns klippor och växtdelar.
Mattias Klum. Foto: Samuel Svensäter

Mattias Klum är den världskända fotografen som blivit publicerad i bland annat National Geographic Magazine, där han blev den förste svensken att få sin bild på omslaget. Hans fotografier har ställts ut på gallerier i hela världen och han föreläser om sina expeditioner, både i Sverige och internationellt.

Förutom fotografier jobbar Mattias Klum också med dokumentärfilmer och 2013 blev han ambassadör för Världsnaturfonden, WWF. Han bryr sig mycket om både djur och natur. Intresset för fotograferandet började redan när han var liten pojke och hade fått en kompaktkamera som han började fotografera med.

– Det var kul, men det var inte förrän jag lånade pappas systemkamera som det började ta fart. Då kunde bilderna bli mycket bättre och det fanns fler inställningar att jobba med. När jag var 12 eller 13 år så hade mitt intresse för fotograferandet exploderat!

Redan från början var det djur och natur som han ville fotografera.

En havsörn med bruna fjädrar kastar sig hotfullt ner bland tre mindre fåglar. I bakgrunden syns en antydan av en blå himmel bakom stora vita suddiga moln. Närmare i bakgrunden finns vass framför skärgårdens vatten.
Havsörn på Vånö i Stockholms skärgård. Foto: Mattias Klum

– Jag lever för att förklara och beskriva att, oavsett var människor bor eller hur gamla de är, så kan vi välja att engagera oss och hjälpa djur och natur. Det är viktigt att vi gör kloka val, oavsett om vi är lärare, elever, fotografer eller politiker.

Mattias Klum har inte alltid drömt om att jobba som fotograf. Innan dess så ville han faktiskt bli musiker, men han tror att det är ganska likt att vara fotograf på många sätt.

– Man blir ju musiker för att man älskar musik, det är oftast inte en slump utan bygger på en passion. Att vara fotograf är ungefär samma sak, man kämpar för att få göra det man älskar och så förhoppningsvis går det bra. Det började som en hobby men har blivit ett arbete också för mig.

Mattias Klums arbete som fotograf har gjort att han fått se många delar av världen och han har fotograferat i alla världsdelar, från pingviner på Antarktis till regnskogarna i Amazonas men han har också legat och väntat på björnar i skogen i Dalarna.

– Jag är väldigt förtjust i Sverige och det är också anledningen att vi bor kvar även om vi jobbar mycket på andra platser i världen.

Just nu jobbar han mycket i Afrika där han precis avslutat ett filmprojekt i Moçambique med fantastiska valar och hajar. Men han tycker också att det är fantastiskt att lägga sig bakom en blåsippa på torpet i Sverige. Han har inte direkt ett favoritdjur som han gillar att fotografera mer än något annat. Han gillar mångfalden och variation.

– Det är ungefär som om det är uppdukat ett julbord eller en buffé och man är sugen på många olika saker, då är det svårt att välja bara en enda sak. Det är svårt att välja ett djur som är roligast att fotografera och jag tycker också att det är kul att arbeta med människor.

Mattias Klum skymtas genom grönskan en bit bort. Han bär på en kamera med ett enormt teleobjektiv
Mattias Klum. Foto: Samuel Svensäter

Det allra bästa med att jobba som fotograf tycker Mattias Klum är att han får leva och arbeta med något som han älskar. Arbetet blir nästan aldrig tråkigt eller enformigt.

– Om jag bara låg och väntade på björnar i skogen skulle det nog bli tråkigt i längden så det är bra att jag får göra olika saker.

Han berättar att det är så mycket mer än att bara ta själva fotografierna. Om han exempelvis ska fotografera lemurer så lär han sig först så mycket han kan om djuret. Då frågar han olika forskare och organisationer om hjälp. Sen planerar han hur hela expeditionen ska göras och alla detaljer som behövs. Sen till sist är det själva fotograferandet som kommer in i bilden.

Mattias Klum skymtas lite suddigt genom grönskan. Han ser utt att vara på väg att ta en bild, med ansiktet mot en kamera.
Mattias Klum. Foto: Samuel Svensäter

Det svåraste med att arbeta som fotograf över hela världen är att han ibland måste vara borta mycket från sin familj och sina barn. I många projekt jobbar han tillsammans med sin fru Monika som också är fotograf och ibland kan hela familjen följa med på resorna

– Mitt yngsta barn lärde sig gå bland pingviner i Antarktis till exempel. Men det är inte alla gånger det går på grund av skola till exempel. Så jag saknar familjen när jag behöver vara borta.

Men Mattias Klum tvivlar inte på att han gör det rätta med sitt jobb.

– Vi lever i en tid där det är otroligt viktigt att berätta om djuren och naturen så att vuxna och kompisar börjar bry sig. Djuren är inte bara spännande och intressanta utan allting hänger ihop och vi människor kan inte leva utan att djuren och naturen också mår bra. Att berätta om djur och natur och att bli ambassadörer för dem är bland det finaste man kan göra. Plus att det är väldigt kul!

En närbild på en gorillas ansikte. Gorillan tittar mot oss genom suddig grönska med ett tankfullt uttryck med en hand mot haka och mun.
Gorillor, som denna som är fotograferad i Demokratiska republiken Kongo, har en speciell relation med oss människor. Bredvid chimpanserna de är våra närmaste levande släktingar bland de stora aporna. Foto: Mattias Klum