Djurvännen Beppe!

Foto: Kristina Wicksell   Namn: Beppe Bor: Stockholm Jobb: Inspiratör Favoritdjur: Alpacka är världens sötaste djur Benjamin Singer är mer känd som Beppe från Hjärnkontoret. Men resan till att bli programledare i tv var inte helt självklar för Beppe. Han jobbade som lärare på en gymnasieskola i Malmö när han såg att det behövdes en ny programledare till Hjärnkontoret. Han hade aldrig tänkt på att bli programledare förrän han såg reklamen, men han bestämde sig för att söka eftersom läraryrket ändå liknar programledarrollen lite. – Det handlar om att få publiken engagerad och motiverad för att lära sig saker, säger...

2992
2992
En skäggig Beppe tittar in kameran och gör en min
Foto: Kristina Wicksell

 

Namn: Beppe
Bor:
Stockholm
Jobb: Inspiratör
Favoritdjur: Alpacka är världens sötaste djur

Benjamin Singer är mer känd som Beppe från Hjärnkontoret. Men resan till att bli programledare i tv var inte helt självklar för Beppe. Han jobbade som lärare på en gymnasieskola i Malmö när han såg att det behövdes en ny programledare till Hjärnkontoret. Han hade aldrig tänkt på att bli programledare förrän han såg reklamen, men han bestämde sig för att söka eftersom läraryrket ändå liknar programledarrollen lite.

– Det handlar om att få publiken engagerad och motiverad för att lära sig saker, säger Beppe.

Han trodde aldrig att han skulle få jobbet, men plötsligt var de 30 kvar av alla 800 som hade sökt. Då började han bli nervös på riktigt och känna att han verkligen ville ha jobbet. I maj 2011 blev han överraskad av ett kamerateam i klassrummet, mitt i ett kemiprov med sina elever. Då fick han veta att han fått tjänsten.

– Men det har inte varit den raka vägen hit för min del, berättar Beppe.

När han var yngre kände han ofta att han inte var värd att lyssna på. Han minns när han gick i sjuan och inte kunde svaret på frågan matteläraren ställde. Han fick panik och kände hur alla stirrade på honom, det var knäpptyst i klassrummet så han chansade på ett tal som han hoppades var rätt. Det var det inte. Han kände sig ofta ganska kass och osäker på sig själv. Jobbet som programledare för Hjärnkontoret förändrade mycket.

– Helt plötsligt kände jag att folk ville lyssna på mig och att de gillade min nyfikenhet. Jag älskar att få lyfta på locket på saker och öppna dörrar för att se vad som finns där, säger Beppe.

Att jobba som programledare för Hjärnkontoret handlar mycket om att just ta reda på saker och sen dela med sig av dem till andra.

– Det är lite samma sak som jag gjorde som lärare, men mitt klassrum är större nu och många fler tittar och lyssnar på det jag berättar, säger han.

När Beppe berättar om saker han upptäckt eller tagit reda på så försöker han alltid göra det med en spännande berättelse. Han tror att många lärare skulle kunna göra likadant för att få fler elever att vilja sitta kvar i klassrummet och lära sig.

Genom sin roll i tv-rutan har Beppe blivit en förebild för många och han vill hjälpa de som tittar att tro mer på sig själva. Han kämpar fortfarande med sitt eget självförtroende och med att vara stolt över vem han är. Han vill att alla unga ska känna att de inte är ensamma.

– Jag struntar i om du är bra på matte och vill bli hjärnkirurg eller om du gillar att baka och vill bli sockerbagare. Vi har alla olika styrkor som vi är bra på och det ska vi vara stolta över, säger Beppe.

När Beppe var 14 så läste han en bok om hur djuren vi äter har det innan de blir mat till människor. Han bestämde sig då för att ta en paus i köttätandet och bli vegetarian. Under en period var han också vegan för att vara rädd om miljön, hälsan och djuren. Som vuxen tänker han lite annorlunda och han tror att barn ser världen på ett annat sätt och har kvar känslan av att djur är medvarelser och vänner.

– Vi vuxna behöver er barn för att påminna oss om allt det vackra i världen som ni ser. Barn påminner mig om det viktiga hela tiden, det är en anledning till att jag tycker om att jobba med det jag gör, säger Beppe.

Det bästa med sitt jobb tycker Beppe är att han inte behöver vara på ett visst sätt bara för att han är vuxen. Många vuxna tror att man måste lägga ett lock på den ”barnsliga” sidan av sig själv. Det sämsta är att det inte är ett fast jobb, så som det är om man är lärare. Är man programledare så är man ofta anställd i korta perioder när ett program spelas in och det kan vara lite osäkert att inte veta om man får jobb efteråt. Men Beppe trivs ändå väldigt bra på Hjärnkontoret.

– Jag är i en drömsituation i mitt liv. Jag får lov att göra allt möjligt och sprida glädjen jag har inom mig, säger han.

När Beppe inte jobbar så håller han på mycket med musik, han spelar bland annat trummor och har varit turné. Han tycker också om att pyssla med sina barn och att laga mat.

Beppe håller fram en bricka med morötter och krusig grönkål intill en grill med sprakande eldslågor
Foto: Kristina Wicksell