Indisk rispudding – Saffranskheer

Du måste prova denna rispudding! Kheer är en indisk dessert. Enklast är att jämföra den med risgrynsgröt, skillnaden är puddingen görs på basmatiris och smaksätts med både saffran och kardemumma.

2906
2906

IMG_8433-620x413

Saffranskheer

  • 1 liter sojamjölk
  • 1 3/4 dl basmatiris
  • 1 1/4 dl socker
  • 3 kardemummakapslar
  • 1/2 gram saffran
  • Pistagenötter och mandelspån

Börja med att blötlägga riset i vatten i ca 30 min. Häll sedan av vattnet och stavmixa riset, men bara lite grann. Det ska se ut som fint grus utan att för den delen ha blivit helt pulvriserat.

Koka upp mjölken, se till att rör runt när det blir varmt så att det inte bränner. Smakar bajs då. När mjölken är varm och näst intill kokar så drar du ner värmen till typ tvåan på din spis och samtidigt häller du i riset, socker, saffran och kardemumman. Om du använder kardemummakapslar så ge dem en smäll så att de spricker, smaken blir mer intensiv då. Får du inte tag på kapslar så köp hela kardemummakärnor och mortla dem själv, den färdigmalda varianten smakar inte alls lika mycket.

Rör i grytan typ var 5:e minut i ca 40 min tills du får puddingen i den konsistens du själv vill ha. Min blev ungefär som en lösare version av risgrynsgröt och jag hade kastrullen på plattan i drygt 40 min. Nästa gång lägger jag på 10 minuter och förväntar mig då en fastare konsistens.

Servera med hackade pistagenötter och mandelspån. Kan avnjutas varm eller kall. Hajdo!

Recept och foto: Gaashud