I en värld av dofter

Hundar har ett luktsinne som är 1 miljon gånger bättre än människans. Man skulle kunna säga att hundar lever i en värld av dofter eftersom de använder sig mer av sitt luktsinne än av synen eller hörseln. Hundar känner igen sin familj och sitt hem genom lukter. Hundar är superbra på att känna skillnad på olika sorters lukter. Till exempel så finns det hundar som har tränats att leta reda på barn som har tappat bort sig i skogen. När hunden ska jobba så vet den att det är ett barn som den ska leta efter och bryr sig därför...

2252
2252

dreamstime_l_31052969

Hundar har ett luktsinne som är 1 miljon gånger bättre än människans. Man skulle kunna säga att hundar lever i en värld av dofter eftersom de använder sig mer av sitt luktsinne än av synen eller hörseln. Hundar känner igen sin familj och sitt hem genom lukter. Hundar är superbra på att känna skillnad på olika sorters lukter. Till exempel så finns det hundar som har tränats att leta reda på barn som har tappat bort sig i skogen. När hunden ska jobba så vet den att det är ett barn som den ska leta efter och bryr sig därför inte om lukter av vuxna som har gått på samma ställe. Hundar som följer ett spår kan veta vilket håll spåret går och hur gammalt det är. De är också väldigt bra på att komma ihåg alla olika dofter som de lär sig. Det finns ingen teknisk utrustning idag som är lika känslig och effektiv som en hund när det gäller dofter och spårning. En tredjedel av hundens hela hjärnvolym behandlar information från lukter medan det bara är en tjugondel av människans hjärna som gör samma sak. Vi förlitar oss mer på syn och annat.

Det finns forskare som tar hjälp av hundar för att spåra sjukdomar som till exempel cancer. I flera länder finns det också hundar som är särskilt tränade att nosa upp pyttesmå mängder jordnötter och det är för att de kan hjälpa barn med svåra allergier. Om maten innehåller spår av jordnötter så säger hunden till. Vissa barn är ju väldigt allergiska och kan faktiskt till och med dö av att vara i närheten av jordnötter. Då kan hunden gå in i ett rum före barnet och kolla av så att det inte finns jordnötter där.