Fira en djurvänlig jul

Julen kan vara en väldigt mysig tid för många, men tyvärr inte för alla. För många djur är julen inte så rolig, men det går att ändra på! Här har vi samlat tips på saker som du kan göra för att ge djuren en god jul.

Det bästa en kan göra under julen är att göra julbordet vego. Det gör stor skillnad för alla djuren i livsmedelsindustrin. Byt ut alla julklassiker mot ett gott vego-alternativ istället, så får även djuren en god jul. På www.valjvego.se/jul finns massa smarriga och djurvänliga julrecept.

Djurvänlig önskelista

En bra och enkel sak att göra för djuren är att göra sin önskelista djurvänlig. Om du önskar dig några speciella kläder eller accessoarer är det bra att kolla att de inte innehåller päls eller andra material från djur. Och om du önskar dig hudvård så tänk på att kolla att du inte väljer märken som testar på djur. På www.djurensratt.se/icke-djurtestat hittar du en lista med märken som inte testar sina produkter på djur. På vissa produkter kan det stå ”Cruelty free” och det är bra för det betyder att produkten inte har testats på djur.

Julstäda i naturen

Skräp ute i naturen kan vara farligt för djuren som kan fastna i det eller försöka äta upp det och bli sjuka. För att hjälpa djuren kan du julstäda ute i naturen genom att plocka upp skräp från marken och kasta det i en papperskorg. Tänk på att använda handskar eller ta hjälp av en pinne när du plockar upp skräpet.

Fixa ett mysigt krypin

Det kan bli ganska mycket folk och höga ljudnivåer runt jul. Så gör en mysig koja eller ett litet krypin åt din djurkompis, dit hen kan gå undan och vara ifred om det blir för mycket julstök. Hitta en bra plats för kojan hemma och anpassa den efter vad just din djurkompis tycker om och behöver. Låt kojan vara en plats där din djurkompis får vara ifred, så ingen får gå dit och störa när hen ligger där.

Julfaror för familjedjuren

En del julpynt kan faktiskt vara farligt för våra djurkompisar. Till exempel kan presentsnöret på julklapparna och glittret vi har i granen vara farligt för djuren som kan trassla in sig i det eller försöka äta upp det. Och julkulor i glas är väldigt vassa om de går sönder, så det kan vara bra att ha julgranspynt i något material som inte kan gå sönder. Några av de vanligaste julväxterna kan vara giftiga för våra djurkompisar också, och det är även en del mat som är vanlig runt jul som kan vara farlig för dem. Läs på om vad som kan vara farligt för just din djurkompis, så hen kan få en trygg och mysig jul.

Här kan du läsa mer om vad som kan vara farligt för våra familjedjur under julen.

Julklapp som hjälper djuren

Ett medlemskap i Rädda Djuren-klubben är den perfekta julklappen för barn mellan 0-13 år som gillar djur och vill att djuren ska ha det bra. Alla medlemmar får klubbens egen tidning Klubbnytt fem gånger per år. Medlemskapet gäller hela 2021 och välkomstbrevet kommer förstås i början på januari, så det finns gott om tid att lämna över julklappen. Det ingår också en fin present att ge bort tillsammans med medlemskapet! Här kan du ge bort ett medlemskap i julklapp.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer