Ät vego

Något som en kan gör för djurens skull är att äta vego. Vego är ett samlingsbegrepp för mat som inte innehåller kött och kan betyda både vegetarisk och vegansk mat.

Många som väljer att äta vego gör det för att de känner att det inte känns okej att avsluta djurens liv för att vi ska kunna äta upp dem, när det finns andra saker vi kan äta istället. De djur som människor äter känner rädsla, smärta, sorg och glädje precis på samma sätt som du och jag gör, eller som våra familjedjur gör. En del börjar äta vego för att de känner att det skulle kännas fel att äta en hund eller en häst – och vad är det egentligen för skillnad på en hund och en gris eller en häst och en ko?

En annan sak som gör att många väljer att äta vego är att djuren som blir mat till människor har det väldigt dåligt. Tyvärr behandlas de utan hänsyn till att de är kännande individer med egna behov. Här kan du läsa mer om hur de djuren har det.

Tips till dig som vill äta vego!

Det finns massa tips och inspiration för dig som gärna vill äta vego, men tycker att det känns svårt att komma igång. Till exempel kan du beställa hem Välj Vegos inspirationsmagasin som är fylld med massa bra vego-tips och smarriga recept.

Här kan du beställa Välj Vegos inspirationsmagasin gratis!

En bra start när du vill börja äta vego är att göra dina favoriträtter vego-vänliga. Byt ut köttet mot ett vego-alternativ istället, så får du en ny djurvänlig variant på din favoriträtt. Idag finns det många bra och goda vego-alternativ att välja bland. Testa dig fram till du hittar dina favoriter!

Men näringen då?

Du kanske har hört någon gång att det är svårt att få i sig tillräckligt med näring av vegomat, eller att det skulle göra att en orkar mindre. Det är inte sant! Men som med all mat så finns det såklart saker som är bra att tänka på med maten när en äter vegokost. Att äta varierat är viktigt, och att se till att få i sig produkter som berikats med viktiga vitaminer till exempel.

Läs mer om näringen i vegomat på www.valjvego.se och www.livsmedelsverket.se

Bild: Nina Firsova/Shutterstock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer