Romantiska gräsänder

De fåglar som du ser i sjöar och bäckar nära där du bor brukar oftast vara gräsänder. Hanar och honor är väldigt olika till utseendet. Så olika att Carl von Linné (ni vet han på hundralappen som sorterade upp alla växter i olika sorter?) trodde att det var två olika sorters ankor. Men det visade det sig sen att det inte är. Hannen som har ett grönt skimrande huvud och honan som är brunmelerad är samma sorts anka, nämligen gräsand. En gräsand kan bli mycket gammal. Den äldsta man vet om blev över 25 år. Vissa gräsänder är flyttfåglar och...

13051
13051

De fåglar som du ser i sjöar och bäckar nära där du bor brukar oftast vara gräsänder. Hanar och honor är väldigt olika till utseendet. Så olika att Carl von Linné (ni vet han på hundralappen som sorterade upp alla växter i olika sorter?) trodde att det var två olika sorters ankor. Men det visade det sig sen att det inte är. Hannen som har ett grönt skimrande huvud och honan som är brunmelerad är samma sorts anka, nämligen gräsand.

En gräsand kan bli mycket gammal. Den äldsta man vet om blev över 25 år. Vissa gräsänder är flyttfåglar och flyger söderut under vintern. Men vissa stannar kvar. Hos de som stannar i Sverige är det vanligt att honan och hannen håller ihop livet ut. Precis som vissa pingviner gör. Romantiskt va?

 

Text: Camilla Bergvall