Dela
Foto och recept: Gabriella Terneborg
Växer rabarbern för fullt i grönsakslandet? Baka en somrig rabarbertårta med mandelfyllning och knaprig topping!
Detta behöver du
Mördeg
- 175 g mjölkfritt margarin
- 4½ dl vetemjöl
- 2 dl florsocker
- 2 msk sojagrädde
Fyllning
- 250 g mandelmassa
- 75 g mjölkfritt margarin
- 3 msk vetemjöl
- 3 msk sojagrädde
Rabarber
- 200 g rabarberstjälkar
- 1 msk rörsocker
Topping
- 30 g mjölkfritt margarin
- 100 g grovhackad mandel
- 1 dl florsocker
Gör så här
- Rör ihop ingredienserna till mördegen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet minst en halvtimme. Ta fram degen och kavla ut den till en rund platta.
- Lägg den i en smord form med löstagbar botten. Låt den gärna stå ytterligare en stund i kylen.
- Riv mandelmassan och rör ihop det med margarinet. Rör ner mjöl och grädde och blanda väl. Bred ut fyllningen i formen. Skala rabarberstjälkarna och skär dem i 1 cm tjocka bitar. Vänd dem i sockret och sprid ut dem ovanpå fyllningen.
- Rör ihop margarin, mandel och socker till toppingen och fördela detta över rabarberna. Grädda kakan i 175 grader i ca 45 minuter.
- Kakan kan med fördel bakas dagen innan den ska serveras. Servera med vegansk grädde eller glass.