Gabriel skrev till statsministern

Gabriel fick höra talas om vargdebatten, som handlar om att vissa människor tycker att vi ska få skjuta vargar så att de inte ska skadar renar eller andra djur. Gabriel tyckte att det lät konstigt att människor fick döda vargar bara för att de dödar renar. Människan äter ju också renar ibland, då borde ju vi också dödas, tänkte Gabriel. Han och hans morfar satt på landstället och pratade om vargarna när han fick idén.

2891
2891

DjurensHjälte

Gabriel och kaninen Lakrits tittar in i kameran
Gabriel och kaninen Lakrits tittar in i kameran

– Morfar frågade varför jag inte skrev ett brev till statsministern. Så då gjorde jag det, berättar Gabriel.
I brevet skrev Gabriel och frågade varför människor ska ha mer rättigheter än djur. Han frågade också Stefan Löfven om han tyckte att människor och djur var lika mycket värda.

– Vi lever på samma jord och allting borde ha samma rättigheter. Människor har inte mer rättigheter att döda andra varelser som lever på samma jord, säger Gabriel.

Efter flera veckor fick han äntligen svar från statsministern. Gabriel tycker att det var roligt att få svar, men är inte riktigt nöjd med vad Stefan Löfven skrev. Han fick inte riktigt svar på vad statsministern själv tycker om djurs rättigheter.

– Jag tror inte att han förstår vad jag menar eftersom han pratade så mycket om människors rättigheter och inte djurens.

Efter svaret från statsministern så blev Gabriel intervjuad av Expressen. Till dem sa han då att djur inte kan ta åt sig rättigheter på egen hand och att människor därför borde se till att vi delar på rättigheterna. Han funderar på att kanske skriva till statsministern igen för att få tydligare svar. Men så länge ska han sätta upp brevet i sitt rum.

När Rädda Djuren-klubben berättar att han får utmärkelsen Djurens Hjälte för sitt engagemang blir han glad.

– Det känns väldigt bra! Men jag är lite förvånad också, för jag har ju bara skrivit ett litet brev, säger Gabriel.

Vi på Rädda Djuren tycker att hans engagemang för djuren är värt massor, både för djuren och för alla de människor han inspirerar till att också bry sig mer om djurs rättigheter.

Gabriels brev till statsministern:

Hej Stefan Löfven!

Jag heter Gabriel Ekelund och jag är 10 år. Jag bor i Uppsala. Tycker du att människor och djur är lika mycket värda? Det tycker jag.

Min morfar berättade att det finns några människor som tycker vargar borde utrotas för att dem dödar renar. Men borde inte människor också utrotas för vi dödar också renar?

Gabriel

Statsministerns svar:

Hej Gabriel!

Tack för ditt brev. Vad glad jag blir att du ville skriva till mig!

Du skriver att du tycker att människor och djur är lika mycket värda och undrar varför människor får döda renar när inte vargar får det.

Det finns en skillnad mellan människor och djur. Alla människor är lika mycket värda och har rätt till liv, och det är inte tillåtet att döda andra människor. När det gäller djur är det viktigt att de behandlas med respekt men samtidigt är det tillåtet att döda djur ibland, till exempel för att få mat eller för att skydda renar från varg.

När det gäller jakt på varg finns det speciella lagar och regler som måste följas eftersom vargen är utrotningshotad. Du kan läsa mer om det på Naturvårdsverkets hemsida.

Tack igen för ditt brev!

Med vänlig hälsning, Stefan Löfven

 

Namn: Gabriel E
Ålder: 10
Favoritdjur: Jag tycker om alla djur, fast måste jag säga så blir det hund