Segt ris i kokosmjölk med majs

ข้าวเหนียวเปียกข้าวโพด eller lite lättare ”kao niaw piak kao pot”, om en nu ska försöka sig på en fonetisk variant, är alltså en söt risrätt med och majs kokad i kokosmjölk. Segt ris, kao niaw, eller ”sticky rice” som det kallas är en sydostasiatisk företeelse där ett stärkelserikt ris ångas, kokas eller mals och serveras antingen som en del av en måltid, i Thailand ofta tillsammans med kyckling eller papayasallad (”som tam”), eller som en efterrätt tillsammans med mango, svarta bönor eller majs. Det finns en uppsjö av olika recept där just detta riset är en huvudingrediens, varje land har sina...

4363
4363

IMG_0599-620x413

ข้าวเหนียวเปียกข้าวโพด eller lite lättare ”kao niaw piak kao pot”, om en nu ska försöka sig på en fonetisk variant, är alltså en söt risrätt med och majs kokad i kokosmjölk. Segt ris, kao niaw, eller ”sticky rice” som det kallas är en sydostasiatisk företeelse där ett stärkelserikt ris ångas, kokas eller mals och serveras antingen som en del av en måltid, i Thailand ofta tillsammans med kyckling eller papayasallad (”som tam”), eller som en efterrätt tillsammans med mango, svarta bönor eller majs.

Det finns en uppsjö av olika recept där just detta riset är en huvudingrediens, varje land har sina egna specialeter. Dessutom finns det olika varianter av riset, allt från det knallvita raffinerade riset, till råris och svart ris – alla med samma klibbiga egenskap. Det sägs till och med att detta ris användes i murverket till den Kinesiska muren på grund av sina klibbiga egenskaper.

En enkel dessert baserat på detta ris är en thailändsk rispudding med majs, snarlik vår egen risgrynsgröt men kokas med kokosmjölk och vatten och är därmed helt naturligt vegansk. Receptet är enkelt och kan kokas ungefär som risgrynsgröt men mjölken ersätts med en 50/50-ratio av kokosmjölk och vatten.

 

Segt ris i kokosmjölk med majs

  • 1 1/2 dl klibbigt ris
  • 4 dl vatten
  • 3 dl kokosmjölk
  • 3 msk socker
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 dl burkmajs
  • Eventuellt mer vatten.

Koka upp ris, vatten och salt i ca 10 minuter. Häll på kokosmjölk, koka upp och låt sedan riset stå och svälla i ca 40 minuter på lägsta värme.

Se till att du rör i grytan och koka på lägsta möjliga temperatur. Denna rätt tar tid, riset ska hinna svälla, bli genomkokt och är inget som ska stressas fram. Jag lät koka i 40 min, rörde i princip hela tiden och lät sedan riset svälla i kastrull med lock 1 timme innan jag åt det.

Slutprodukten kan jämföras med en tjockare version av svensk risgrynsgröt. När riset är klart (smaka på det, det ska inte vara en kärna kvar i riset) häller du i sockret, majsen och låter allt svälla i 1 timme utan värme. Skulle du mot förmodan ha lite av en ”al dente”-touch på riset så häller du i en eller två matskedar vatten och låter det gå på svag värme ytterligare 10 minuter.

Servera med lite kokosmjölk och ät ljummen. Alternativt skippar du majsen och serverar med färska frukter, exempelvis mango, rambutan, mangosten eller litchi. Eller någon svennefrukt.

 

Recept & foto: Gaashud